09 mai 2022 | 19:28

Cum să ai bani în plus la pensie. Soluția pe care trebuie să o afle toți pensionarii români

ACTUALITATE
Cum să ai bani în plus la pensie. Soluția pe care trebuie să o afle toți pensionarii români

Mulți dintre noi ne gândim la cum vom face în așa fel încât să ne ajungă banii la pensie, având în vedere actualul prezent destul de sumbru și cum pensionarii duc o viață din ce în ce mai grea.

Veniturile din acea perioadă a vieții pot scădea chiar și cu 50%, însă acest lucru nu ar trebui să te îngrijoreze atât de tare, pentru că dacă ai un plan bine pus la punct, vei putea face față cu brio bătrâneții din punct de vedere financiar.

Pentru majoritatea, pensionarea reprezintă scăderea nivelului de trai, aici făcând excepție cei cu pensiile speciale care se bucură de o pensie de câteva ori mai mare decât a unui pensionar obișnuit. Pensia de la stat va continua să fie mică sau foarte mică, pe măsură ce generațiile noi sunt tot mai puțin numeroase, având de susținut un efort financiar tot mai mare.

Această problemă este privită de către mulți analiști, în încercarea de a găsi o soluție la o problemă care nu pare departe de a apărea. Așadar, dacă știi să faci economii de-a lungul vieții, ai la îndemână câteva soluții pentru ca perioada bătrâneții să nu fie una așa de negativă cum te gândești acum.

În primul rând este vorba despre imobil. Mulți consideră că a sta în chirie este avantajos, în timp ce alții aleg să facă un credit pentru o casă. Cei care au ales cea de-a doua opțiune, se vor putea bucura de decizia luată în urmă cu două sau chiar trei decenii, pentru că la bătrânețe, nu și-ar mai putea permite plata unei chirii.

Un alt plan este acela de a vinde casa de la oraș și a te muta la țară. Dacă deții deja una într-un mediu rural, atunci vei putea închiria imobilul de la oraș care îți poate genera un venit extra, în timp ce casa de la țară poate fi refugiul perfect pentru tine, beneficiind mai mult de natură, evitând noxele și zgomotul.

Calculează de acum ca banii la pensie să nu fie o problemă

Dacă beneficiezi și de niște teren moștenit de la bunici, te poți gândi la deschiderea unei afaceri agricole. Dacă nu, orientează-te din timp în a achiziționa un hectar de teren pe care îl poți cultiva și poate genera în continuare venituri pentru tine.

Cea mai bună investiție pe termen lung este împădurirea. Cu toate că în primii 20-30 de ani nu vei vedea o soluție în asta, află că atunci, bucata ta de teren poate valora chiar și de 5-10 ori mai mult. Dacă ai avut grijă ca acest teren să fie lânga casa menționată anterior, fii sigur că activitatea fizică te va ajuta să întârzie bătrânețea.

O investiție pe care nu trebuie să o scoți din calcul este cea în propria sănătate. Dacă vei avea grijă de sănătatea ta, acest lucru te va scuti la bătrânețe de tratamentele medicale exorbitant de scumpe. Așadar, este și acesta un aspect de luat în vedere, având mai multe benficii.

De asemenea, te poți orienta în a învăța o meserie care poate fi efectuată de acasă. Acest lucru poate reprezenta pentru tine încă o opțiune de venituri și totodată de va scoate și din rutina cu care probabil cu toții vom avea de-a face la bătrânețe.