Banditul Terente, lipoveanul care a înspăimântat România și a rămas în istorie ca cel mai ”vrednic” bărbat

Banditul Terente, lipoveanul care a înspăimântat România și a rămas în istorie ca cel mai ”vrednic” bărbat

Banditul Terente a fost unul dintre cei mai controversați tâlhari, fiind și cel care a înspăimântat România, dar și a cărui „bărbăție” a fost expusă la Institutul Medico-Legal „Mina Minovici”, vreme de peste opt decenii.

Cei care ajung în zona Insulei Mici a Brăilei pot vizita locurile în care se spune că se ascundea în trecut, Terente, sau cum mai era cunoscut, „Regele Bălților”. Acesta a fost un bandit lipovean care a băgat spaima în locuitori și a dat bătăi de cap autorităților prin violurile și crimele pe care le-a comis în perioada interbelică.

Terente, pe numele său real Vasili Ștefan, se năștea pe Canalul Cravia, în Caracaliu, în anul 1985. Acesta a murit în anul 1927, însă a fost unul dintre cei mai de temut infractori din istoria țării. În continuare, acesta este cunoscut mai mult pentru lungimea penisului său.

Începând cu vârsta de 20 de ani, acesta a trăit o viață în care nu a ținut cont de legi, iar tâlhăria se numără printre principalele sale infracțiuni, făcându-și chiar o bandă. Cu toate că a fost încătușat de mai multe ori, el a reușit de fiecare dată să evadeze, autoritățile ajungând chiar să dea recompensă pentru prinderea acestui tâlhar.

Cu toate că întreprindea diferite acțiuni ilicite, el era apreciat de o partea a poporului, fiind considerat un haiduc, dar și un veritabil amant, femeile din diferite categorii sociale dorindu-l. În anul 1924, acesta comitea mai multe tâlhării, dar a violat și mai multe virgine.

Atunci a fost momentul când autoritățile au pus un preț pe capul său, astfel că Terente a traversat Bulgaria și Serbia pentru a ajunge în Grecia. La sfârșitul anului 1927, se întoarce în țară, în satul natal unde batjocorește familia preotului, iar complicii săi îl dau în vileag, fiind capturat.

Pentru prinderea lipoveanului au fost utilizate serviciile secrete, dar și jandarmii, polițiștii și grănicerii, potrivit arhivelor brăilene. Documentele din acea perioadă arată că acesta a atacat chiar și postul de jandarmi, primăria și trei cârciumi din Caracaliu. De asemenea, în anul 1924, acesta a ucis doi oameni.

Pentru a scăpa de autorități, acesta călătorește numai pe timp de noapte, pe Dunăre. Localnicii povesteau că acesta a jefuit bogații pentru a da săracilor averea. Astfel, a atras simpatia poporului care îl ajutau cu bucate. Terente ajunsese un personaj cunoscut chiar și peste hotare, fiind cunoscut la Paris însă nu ca un bandit ci ca un haiduc priceput la amor.

banditul terente
Secventa din filmul Terente-Regele Baltilor

Numele acestuia apărea în „Cuvântul”, „Curentul din Brăila”, „Universul”, „Dimineața”, „Daily News”, „Daily Express” și „Correre della Sera”. Prim-procurorul Brăilei decide să-i propună prefectului recompensa de 50.000 de lei celui care îl va preda.

Încă din anul 1924, acesta a fost considerat un adevărat Casanova, având în vedere că a răpit și violat două virgine pe care le-a dus în Balta Brăilei. Recompensa ajungea astfel de la 50.000 de la 200.000 de lei celui care îl preda viu sau mort pe Terente.

Banditul Terente a reușit să bage spaima în localnicii și autoritățile perioadei interbelice

În istorie acesta apare ca un haiduc justițiar, iar legendele îl amintesc pe baza aventurilor amoroase pe care acesta le avea. Ziarele din acea epocă tratau cu amuzament răpirea celor două fete de pension, Netty Herovici de 17 ani și Sylvia Bernescu de 22 de ani, pe baza virilității acestuia.

După ce le-a răpit pe fete, acesta s-a purtat foarte frumos cu ele, hrănindu-le, oferindu-le cadouri și nu numai. După o săptămână, fetele sunt eliberate fără pată, vesele și luminoase. De asemenea, se spune că în anul 1915, atunci când avea loc o serbare câmpenească, toate fetele de măritat erau cu ochii pe acesta.

Văduvele și femeile căsătorite nu se putea abține nici ele de la a-i arunca ocheade. Terente era înalt cu părul brunet, destul de neobișnuit pentru locul din care provenea, iar ochii erau verde-maron. La nici 20 de ani, acesta se căsătorește cu Ustina, fiica lui Calistrat.

El se angajează pe șlep pentru a putea asigura traiul său, al soției și ai celor patru copii care au venit pe lume rapid. După ce vine foametea, Ustinia se îmbolnăvește de ciumă și moare, fiind prima lovitură puternică pe care o primește de la viață. Cea de-a doua vine imediat după, atunci când unul dintre copiii săi cade de pe șlep și moare, iar ulterior și ceilalți copii mor de ciumă.

banditul terente
Pestera in care se presupune ca s-ar fi ascuns Terente cand era urmarit de potera

Acela a fost momentul în care a plecat pe baltă și în fiecare zi se certa cu Dumnezeu pentru necazul pe care l-a dat asupra sa. După câteva luni se întâlnește cu fata unui pescar Avdotia Arina, de care se îndrăgostește. Aceasta avea o soră care era îndrăgostită de amorezul nostru, astfel că pune la cale un plan.

Aceasta scrie un bilet pentru Arina ca și cum ar veni din partea lui Terente, însă era de fapt un grec. Atunci când „eroul” nostru surprinde întâlnirea, acesta folosește cuțitul. Arina scapă, însă Terente este arestat, reușind să evadeze chiar a doua zi. Terente a fost împușcat de către un jandarm, trupul său fiind recunoscut de soția preotului pe care a violat-o.

Medicul legist Maria Zaharescu i-a efectuat autopsia lui Terente. Aceasta a separat capul de corp, fiind înmormântat în afara satului, la cerința preotului. Capul lui Terente a fost luat de către maiorul Stănescu și pus într-o cutie de tablă pe care a prezentat-o presei. Groparii au refuzat să îl îngroape pe tâlhar, iar groapa acestuia nu a fost suficient de adâncă, astfel că trupul lui Terente a fost scos afară de câini și devorat.

Toate fărădelegile lui Terente au fost iertate de către locuitori pe baza faptului că era singurul care reușea să inspire teamă cârciumarilor. De asemenea, acesta era foarte iubit de către femei, fiind cunoscut și ca unul dintre cei mai virili bărbați, iar „bărbăția” lui măsura 22 de centimetri, prezentând și un mesaj tatuat pentru doritoare în care își lăuda performanțele.  Penisul lui Terente a fost păstrat la Institutul Medico-Legal „Mina Minovici” pentru o perioadă de 82 de ani, după care a fost aruncat din cauza degradării. Povestea acestui personaj a devenit atât de cunoscută încât a devenit și subiectul unui film.