Banca din România care ”a explodat” în pandemie, pe timp de criză, nu este Banca Transilvania: profit mai mare cu 50%
În cazul în care te întrebai cine are de câștigat în timp ce inflația a explodat în România, iar traiul românilor este mai scump ca niciodată, răspunsul este unul cât se poate de simplu, băncile. După publicarea rezultatelor financiare pe primul semestru din 2022, se văd câștigătorii.
După primul semestru din 2022, Banca Comercială Română s-a bucurat de un profit net de 1,04 miliarde de lei. Valoarea în sine este cu atât mai extraordinară, dacă ai în vedere că vorbim de o creștere de 50% față de aceeași perioadă a anului trecut. Veniturile au fost mai mari pe toate planurile, de la dobânzi și comisioane, până la majorarea portofoliului de credite și a provizioanelor de risc.
BCR, una dintre câștigătoarele pandemiei, crizei financiare
Pe lângă profiturile fabuloase de la persoane fizice, BCR a avut o jumătate de an foarte bună datorită nivelului de creditare pe partea de corporate, business. Finanțările cu pricina au crescut într-un ritm accelerat, mai ales după introducerea mai multor programe de garantare din partea statului.
”Susținem activ programele de finanțare guvernamentale și credem în rolul esențial al finanțărilor europene în dezvoltarea sectoarelor strategice ale României. Avem nevoie de reforme structurale și investiții majore ca să creăm locuri de muncă și venituri ce susțin o economie funcțională”, a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.
BCR a înregistrat un profit net de 1,042 miliarde de lei (210,7 milioane de euro) în primul semestru din acest an 2022, în creștere cu 50,9% față de 690,8 milioane de lei (140,9 milioane de euro) în semestrul 1 din 2021. Dacă ne uităm la încasări, veniturile din dobânzi au crescut cu 13,9% până la 1,36 miliarde de lei, mai ales din cauza creșterii dobânzilor în piața monetară, dar și pe fondul afacerilor mai mari. În același timp, venitul din comisioane a sărit cu 17,6% până la circa 451 de milioane de lei. În final, venitul operațional s-a bucurat de un salt cu 19,6% până la 2,17 miliarde de lei, pe când cheltuielile operaționale au crescut cu doar 12,4% până la 901 milioane de lei, mai ales din cauza creșterii contribuției la fondul de garantare, respectiv a fondului de salarii.