26 apr. 2022 | 06:00

Avertismentul pentru cei cu centrale termice de apartament: țara din Europa în care sunt interzise

ACTUALITATE
Avertismentul pentru cei cu centrale termice de apartament: țara din Europa în care sunt interzise

Deja de câțiva ani, se fac eforturi în mai multe țări europene pentru interzicerea centralelor termice de apartament, inclusiv în România. Războiul din Ucraina și dependența acută de gazele naturale rusești a bătrânului continent nu a făcut decât să accelereze eforturile de interdicție.

Un nou proiect legislativ aflat în Guvernul din Austria speră să ducă la interzicerea montării centralelor de apartament de la 1 ianuarie 2023, semnificativ mai repede decât se credea inițial. În același timp, se are în vedere obligativitatea înlocuirii centralelor existente, care sunt deja instalate în apartamente, dar acelea trebuie schimbate până în 2040.

Centralele termice de apartamente vor dispărea, chiar și din România

La finele anului trecut, ministrul Mediului atrăgea atenția asupra unui proiect legat de interzicerea centralelor termice de apartament pe întregul teritoriu al țării noastre. Ulterior, Emil Boc a și implementat ceva de genul acesta în Cluj, pentru clădirile noi, blocurile de locuințe care se construiesc de acum înainte.

În acest caz particular, discutăm însă de situația din Austria, țara care ar putea crea precedentul pentru restul Europei. Nu de alta, dar în timp ce Austria își asigură 80% din necesarul de energie din Rusia, s-ar bucura să accelereze tranziția către energie verde și surse regenerabile.

“Construcția sau instalarea unuia sau mai multora sisteme de încălzire care funcționează având ca sursă combustibil fosil lichid sau solid sau gaze fosile lichefiate nu va mai fi permisă în locuințele noi începând cu 1 ianuarie 2023”, arată draftul legislativ, potrivit publicației Heute.

La fel ca în România, proiectul pe marginea acestui subiect ar fi trebuit să intre în vigoare inițial peste mai mulți ani, în 2025, dar termenul a fost devansat. Tot mai multe autorități europene nu se simt confortabil să finanțeze indirect aparatul de război rusesc prin achiziția de gaze naturale și petrol de la Vladimir Putin.

După cum am menționat și mai sus, în cadrul acestui proiect, oficialitățile de la Viena speră să încurajeze adopția ”sistemelor de încălzire verde”, alternative mai prietenoase cu mediul înconjurător.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele