22 nov. 2022 | 21:13

Avertisment dur în pragul iernii: nu plafonați prețul gazelor, că veți regreta. Ce se va întâmpla, de fapt, dacă vom ajunge acolo

ACTUALITATE
Avertisment dur în pragul iernii: nu plafonați prețul gazelor, că veți regreta. Ce se va întâmpla, de fapt, dacă vom ajunge acolo

Nu puțini sunt cei ce se declară fermi susținători ai măsurii de plafonare a prețului gazelor, cu scopul de a ține din frâu această criză energetică scăpată de sub control.

Oamenii care militează pentru această măsură, fie ei din rândul populației sau de la vârful unor instituții, susțin că o plafonare ne-ar ajuta să depășim momentul dificil actual și să traversăm mai ușor valul de scumpiri.

Doar că această opinie este categoric contrazisă de cei ce se opun plafonării. Opozanții aduc în favoarea lor o serie de argumente și subliniază că o eventuală plafonare a prețului va genera efecte contrare celor așteptate. Practic, avem mari șanse să cădem din lac în puț.

Situația e delicată în prag de iarnă

Conform unei analize Bloomberg, principalele burse de energie trag un puternic semnal de alarmă și speră să ajungă la urechile factorilor de decizie din Uniunea Europeană. Potrivit acestora, nu e deloc o idee bună să mergem pe calea plafonării gazelor naturale, fiindcă nu vom face decât să agravăm situația din prezent, care este deja una îngrijorătoare.

Experții de pe piața de energie vorbesc despre faptul că am putea avea probleme legate de aprovizionare, în cazul în care am impune un plafon de preț asupra gazului.

Specialiștii mai susțin faptul că, dacă ne vom decide să plafonăm prețul, ne putem regăsi foarte ușor și rapid în situația în care traderii şi companiile de utilităţi să nu mai poată să-și acopere producţia şi consumul în cadrul contractelor TTF pentru luna următoare. În schimb, mai transmit aceștia, ei și-ar putea echilibra poziţiile prin tranzacţii pe piaţa spot.

„Suntem îngrijoraţi că această propunere va avea efectul contrar şi va duce la o deteriorare a securităţii aprovizionării.

Indiferent dacă este o formă dură sau una relaxată, un plafon restricţionează capacitatea participanţilor de pe piaţă de a intra într-o tranzacţie la un preţ pe care ambele părţi sunt dispuse să îl accepte”, a spus Tobias Paulun, director de strategie la European Energy Exchange AG.