19 aug. 2022 | 11:32

Au montat o cameră de filmat pe un delfin: ce au descoperit în urma vizionării înregistrărilor

ȘTIINȚĂ
Au montat o cameră de filmat pe un delfin: ce au descoperit în urma vizionării înregistrărilor

Zgmote vesele se aud pe înregistrarea care compune prima filmare din perspectiva delfinilor din largul coastei Americii de Nord. Află ce au descoperit cercetătorii după ce au montat o cameră de filmat pe spatele unui delfin.

Marina SUA a legat camere de delfini, care sunt antrenați pentru a ajuta la identificarea minelor submarine și pentru a proteja o parte din stocurile nucleare ale Americii, apoi le-a dat frâu liber în Golful San Diego. Mamiferele marine inteligente nu au dezamăgit, oferind imagini incitante și chiar țintind șerpi de mare veninoși, spre surprinderea cercetătorilor.

Animale atât de populare, există încă atât de multe lucruri de bază pe care încă nu le știm despre aceste cetacee extrem de sociale. Cu toate că cercetătorii cunosc două tehnici prin care delfinii se hrănesc, filmarea a dezvăluit mult mai multe.

Camerele, atașate la șase delfini (Tursiops truncatus) de la Fundația Națională pentru Mamiferele Marine din SUA (NMMF), au înregistrat șase luni de filmări și sunet, oferindu-ne noi perspective asupra strategiilor și comunicării acestor mamifere de vânătoare. Echipamentul de înregistrare a fost așezat pe spate sau pe laterale, afișând unghiuri ale ochilor și gurii.

Deși acești delfini nu sunt sălbatici, li se oferă ocazii regulate de a vâna în ocean, completând dieta lor obișnuită de pește înghețat. Așadar, este probabil că aceste animale folosesc metode similare cu frații lor sălbatici, explică Sam Ridgway și colegii medicului veterinar al NMMF pentru mamifere marine.

Ce au descoperit cercetătorii după ce au montat o cameră pe spatele unui delfin

Delfinii au prins peste 200 de pești care adesea  se aruncau în aer, în încercări disperate de a scăpa de prădătorii pricepuți. Cu toate acestea, delfinii le-au urmărit fiecare mișcare, înotând cu capul în jos pentru a avea o vedere clară, o tehnică observată anterior și în cazul delfinilor sălbatici.

„Acești delfini par să folosească atât vederea, cât și sunetul pentru a găsi prada. La distanță, delfinii foloseau întotdeauna ecolocația pentru a găsi pești. De aproape, vederea și ecolocația păreau să fie folosite împreună”, scriu Ridgway și colegii.

Camerele au înregistrat, de asemenea, sunetul inimii animalelor în timp ce pompau din greu, pentru a ține pasul cu activitățile obositoare și au dezvăluit că, în loc să-și lovească victimele, delfinii au folosit, în schimb, aspirația pentru a-și înghiți prada care încă se lupta.

Delfinii aspirau în mare parte peștii din părțile laterale ale gurii deschise, mușchii gâtului s-au extins și limba era scoasă. Spațiul interior extins al gurii ajută la crearea unei presiuni la care se adaugă puterea mușchilor lor.

Delfinii au fost surprinși în timp ce vânau chiar și o anaconda foarte mare, filmările confirmând pentru prima dată că aceste mamifere pot mânca și reptilele uriașe. Un delfin a consumat opt ​​șerpi de mare cu burtă galbenă foarte veninoși (Hydrophis platurus).

Autorul principal al studiului, Sam Ridgway, a murit recent, la vârsta de 86 de ani, lăsând în urmă o bogată moștenire de cercetare. Abordarea sa creativă de a colabora cu delfinii Marinei pentru a înțelege mai bine comportamentul speciei, anatomia, sănătatea, sonarul și comunicarea va continua să educe și să inspire viitorii oameni de știință,  după cum a afirmat etologul NMMF Brittany Jones pentru The Guardian.