De când se renunță la ora de vară și cum ne va afecta acest lucru

De când se renunță la ora de vară și cum ne va afecta acest lucru

S-a tot vorbit despre cât de mult ne afectează schimbarea orelor de iarnă și vară. Ora de vară înseamnă, în primul rând, o zi mai scurtă. Dar acum, oficialitățile vor să renunțe la ea.

Cu doar o zi înainte de trecerea la ora de vară, mai mulţi deputaţi din comisia pentru transporturi şi turism (TRAN) a Parlamentului European cer ţărilor membre ale UE să acţioneze mai rapid conform dorinţelor cetăţenilor, renunţând la schimbarea orei de două ori pe an.

Parlamentul European a votat încă din martie 2019 pentru încetarea schimbării orei în fiecare primăvară şi toamnă, reaminteşte un comunicat al TRAN. Consiliul Uniunii nu a ajuns însă la o poziţie comună nici după doi ani de la momentul respectiv.

Ora de vară ar putea să nu mai existe

„Este important să ascultăm cererea cetăţenilor noştri de a înceta schimbarea orei. 4,6 milioane de oameni au răspuns la consultarea publică pe acest subiect, cel mai mare număr întrunit vreodată. Este un subiect important pentru cetăţenii noştri şi trebuie să le arătăm că Uniunea Europeană ţine cont de preocupările lor. Circa 20% din populaţie suferă de probleme fizice sau mintale legate de schimbarea orei. Este vorba de multe ori de grupuri sociale vulnerabile, cum ar fi copiii, bătrânii şi bolnavii cronici. Sper într-adevăr că ţările UE nu vor mai tergiversa şi vor veni la masa negocierilor pentru a pune capăt fără întârziere schimbării orei în UE”, a spus raportorul PE Johan Danielsson, social-democrat din Suedia, citat de Digi24.

În urma unor sondaje, 84% din cetăţenii UE sunt în favoarea încetării schimbării orei, care conform multor studii are un efect negativ asupra sănătăţii omului. Este clar – schimbarea sezonieră a orei trebuie să înceteze, iar ţările din UE trebuie să se coordoneze între ele pentru alegerea celei mai bune ore pentru regiunea lor.

Totuşi, acest lucru va fi posibil numai dacă reușesc să înceapă cât mai repede discuţiile despre noile reguli, conform președintei TRAN, Karima Delli, reprezentantă a ecologiştilor din Franţa.

Ca răspuns la mai multe iniţative cetăţeneşti, PE a cerut în februarie 2018 Comisiei Europene să evalueze prevederile directivei privind ora de vară şi dacă este cazul să propună revizuirea actului normativ respectiv.

Comisia Europeană a înaintat propunerea Parlamentului, care a revizuit directiva în 2019. Pentru a fi incluse în legislaţia UE, noile reguli trebuie convenite de Parlament şi de miniştrii din UE.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: