07 ian. 2022 | 09:30

ATM Jackpotting, noua soluție a hackerilor de a lua bani din bancomate, de parcă au câștigat la păcănele

ACTUALITATE
ATM Jackpotting, noua soluție a hackerilor de a lua bani din bancomate, de parcă au câștigat la păcănele

Era doar o chestiune de timp până când spărgătorii de bancomate să fie de zece ori mai eficienți în a-și obține banii. Inevitabilul s-a produs, iar făptașii se bucură deja de titlul de hoți 2.0, după ce au început să apeleze la ATM Jackpotting.

În fiecare colț al Europei au început să crească într-un ritm alarmant cazurile de ATM Jackpotting, o soluție de furt din bancomate care pare să fie de neoprit. Totul se întâmplă atât de repede, iar făptașii se pot ascunde atât de ușor, încât oficialii mai multor bănci europene se gândesc să blocheze accesul nesupravegheat la bancomate, pe timp de noapte.

Românii, în centrul unui scandal de ATM Jackpotting

Nu a durat mult de la identificarea primelor cazuri de Jackpotting, până când românii noștri au devenit experți în această practică. Cel puțin unul avut însă ghinionul să fie și prins. Este vorba de un tânăr din Dâmbovița, în vârstă de 21 de ani, dat în urmărire internațională de Poliția din Belgia. El a fost prins în comuna Aninoasa de către polițiști specializați în investigații criminale.

„Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, în colaborare cu poliţişti de la Postul de Poliţie Aninoasa, au identificat, în localitatea Săteni, un bărbat de 21 de ani, urmărit internaţional. Pe numele lui, autorităţile judiciare din Belgia au emis un mandat european de arestare pentru comiterea a două infracţiuni de tentativă de jackpotting, fiind spart un bancomat şi provocate pagube materiale considerabile”, se arată într-un comunicat al IPJ Dâmboviţa. La această oră, după ce bărbatul a fost prezentat Curții de Apel Ploiești, este arestat preventiv 15 zile.

În ceea ce privește metoda ATM Jackpotting, aceasta este una pe cât de simplă, pe atât de tehnică. Implică un laptop și un stick USB. Hoții fac o gaură în bancomat, sub locașul în care intră cardurile, ajung la firele care conectează aparatul la rețeaua băncii și se conectează la ele. Nu durează mult până când, cu un software special, bancomatul începe ”să scuipe” bani. Pagubele ajung rapid la mii sau chiar zeci de mii de euro per bancomat, mai ales în Europa.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele