27 iun. 2022 | 13:34

Atenție la bancomat în străinătate, ce comision poți avea, te arde la buzunar dacă nu ești pregătit

ACTUALITATE
Atenție la bancomat în străinătate, ce comision poți avea, te arde la buzunar dacă nu ești pregătit

A început sezonul concediilor, iar anul acesta foarte mulți români vor pleca peste hotare pentru a-și petrece zilele libere. Fie că alegi litoralul grecesc, fie că mergi în Turcia, Croația sau Italia, trebuie să știi că poți pierde bani frumoși la bancomat, dacă nu ești informat temeinic.

Extragerile de la bancomat pot fi însoțite de comisioane consistente pe care, însă le poți evita, dacă știi ce ai de făcut.

Cum economisești bani, când folosești cardul în străinătate

Știm cu toții că ai nevoie și de bani cash la tine, în vacanță. Fie pentru a cumpăra anumite lucruri de la vânzători care nu oferă posibilitatea plății cu cardul, fie pentru a lăsa un bacșiș. Cert e că nu poți sta fără să ai bani la tine. Pe de altă parte, mulți români evită să plece cu bani cash din țară, din motive de siguranță, mai ales dacă merg cu mijloacele de transport în comun, motiv pentru care aleg varianta în care scot banii de la un bancomat local.

Aici poate interveni problema. Comisioanele bancare pot depăși chiar și 2% din suma retrasă, ceea ce poate fi foarte mult, raportat la o sumă consistentă pe care o retragi. Mai mult, în unele cazuri, suma tuturor comisioanelor și taxelor te poate face să pierzi chiar și 10% din suma pe care o retragi!

Ce poți face? Ei bine, înainte de a pleca în afară, discută cu banca ce ți-a emis cardul și interesează-te cu privire la comisioanele pe care le poți plăti, în funcție de țara de destinație, dar și de limitele de sumă în care te încadrezi.

Totuși, soluția cea mai sănătoasă este să avem un card în moneda locală, de exemplu, în majoritatea statelor UE, aceasta este euro. Dacă ai card în euro, încarcă-l cu bani și plătește în euro direct la comerciant, astfel nu vei mai plăti comisionul de conversie valutară, ci strict suma pentru produsele sau serviciile achiziționate.