Atenție cu Fiscul. Unde greșesc contribuabilii, de fapt. 7 din 10 români au „dat-o în bară”
Dacă ești o persoană care câștigă bani din activități independente, ai obligația de a raporta către ANAF veniturile tale și de a plăti, acolo unde este cazul, contribuțiile sociale și impozitele aferente. Ei bine, e esențial să te asiguri că nu există nicio eroare în documentele pe care le transmiți instituției. ANAF se confruntă deja cu numeroși români care comit erori în astfel de acte, iar problema este că tot tu ai de pierdut, dacă nu ești atent sau nu știi să întocmești documentația conform legii.
După cum știi, persoanele care câștigă astfel de venituri trebuie să completeze și să trimită organului fiscal Declarația Unică, până pe 25 mai inclusiv. Mulți români fac acest lucru, doar că într-o manieră greșită.
Mulți români comit greșeli în relația cu Fiscul
Conform unui studiu recent efectuat, șapte din zece persoane au completat greşit Declaraţia Unică în ultimii doi ani.
Din nefericire, erorile din documentele oficiale tot pe tine riscă să te coste mai mult.
„Atunci când formularul pentru Declaraţia Unică conţine erori, oamenii riscă să plătească mai mult. De exemplu, consultanţii din industria IT care sunt atât PFA-uri, cât şi angajaţi cu normă întreagă se bucură de o reducere de 50% a normei în majoritatea regiunilor ţării, de care mulţi nu beneficiază”, arată un studiu al Fiscului.
Românii trebuie să știe că dacă se tem să completeze singuri acest document, acum au o alternativă foarte utilă, ținând cont de faptul că Solo a lansat o platformă pentru completarea Declaraţiei Unice 2021/2022.
„Tot ce trebuie să facă utilizatorii este să acceseze site-ul şi să răspundă la câteva întrebări simple despre venituri. Solo calculează taxele şi impozitele şi generează declaraţia unică pe care ulterior clienţii noi o descarcă şi o încarcă la ANAF în contul SPV (Spaţiul Privat Virtual)”, declară Alexandru Anghel, CEO Solo.
Nici Fiscul nu se lasă mai prejos și lansează programe dedicate contribuabililor, pentru a-i ajuta pe aceștia să se informeze corect.
„ANAF a dezvoltat un nou serviciu electronic, seminarii web, care va fi pus la dispoziția contribuabililor începând cu luna mai 2022. Prin intermediul acestui serviciu, unitățile fiscale vor susține sesiuni online de informare a contribuabililor pe diferite teme de interes”, a transmis, de curând, instituția.
Amintim faptul că persoanele fizice care nu depun la Fisc Declarația Unică până pe 25 mai riscă o amendă cuprinsă între 50 și 500 de lei. De asemenea, trebuie reținut faptul că, anul acesta, Declarația Unică vine cu o noutate deosebit de importantă, în sensul în care pensionarii și persoanele fizice care au primit indemnizații în timpul pandemiei vor trebui să depună și ei această declarație, iar modificările vor continua și pentru anii viitori, cred specialiștii.
Prin urmare, sigur sau apelând la o mână de ajutor, pune-ți documentele la punct, pentru a evita plata unor sancțiuni ulterioare. Iar dacă te bazezi pe faptul că organele fiscale nu te vor descoperi, să știi că ANAF intensifică verificările, iar contribuabilii care realizează venituri din activități independente sunt pe lista celor vizați de controale.