Atacurile cibernetice ale rușilor spre România: ce aeroporturi au atacat
Atacurile cibernetice asupra României sunt îngrijorătoare. Mai multe adrese IP au fost utilizate pentru atacuri cibernetice, inclusiv cele de tip Distributed Denial of Service (DDoS), împotriva instituțiilor publice și private din România.
Conform datelor publicate ieri de Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), numărul acestor adrese IP folosite a crescut de peste cinci ori în acest weekend, arată Hotnews. Atacurile provin de la adrese IP din toată lumea, inclusiv din România.
Ca referință, adresa IP (protocol de internet) este un număr unic atribuit fiecărui computer sau altui dispozitiv care se conectează la internet. Adresele IP sunt atribuite dispozitivelor de internet de către furnizorii de servicii de internet și de foarte multe ori, furnizorii de internet atribuie aceeași adresă IP unui număr mare de computere. Prin urmare, este posibil ca mai multe computere să aibă adrese IP identice.
Așadar, DNSC arată o creștere de peste cinci ori a numărului acestor adrese IP de pe care sunt propagate atacuri cibernetice și malware ce pot afecta România, de la 654 adrese IP în data de de 29 aprilie până la peste 3520 de adrese IP malițioase în data de 2 mai 2022.
Atacurile de tip DDOS au fost revendicate de hackerii ruși de la Killnet, iar unele adrese IP sunt din România și apar încă active. Tot luni, gruparea pro-rusă de hackeri Killnet a revendicat un nou atac asupra site-ului Rompetrol. În plus, duminică seara, aceeași grupare a atacat site-urile principalelor aeroporturi din România, care au fost inaccesibile o bună perioadă de timp.
Acestea sunt site-urile atacate de hackerii ruși, cel mai recent:
Poți consulta această listă de la DNSC cu adresele IP malware AICI.
Atacurile cibernetice ale rușilor, din weekend
Weekendul acesta, hackerii rușii au vizat mai multe site-uri din România. În acest sens, specialiştii în securitate cibernetică din cadrul STS au blocat mii de atacuri cibernetice care aveau să afecteze cele mai importante instituţii publice din România.
”În acest sfârşit de săptămână, specialiştii în securitate cibernetică ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au blocat mii de atacuri maliţioase. Acestea au fost îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituţii din România. Este o creştere semnificativă, pe anumite pagini web depăşindu-se procentul de 100% a acestor tipuri de atacuri în comparaţie cu alte perioade”, a postat STS pe pagina oficială de Facebook.
În acest context, au fost aplicate măsuri ”eficiente şi rapide de securitate cibernetică, utilizând atât mecanisme automatizate, dar şi operaţiuni tehnice în timp real”, potrivit STS. Aceste operațiuni au fost implementate la nivelul Centrului Operaţional de Răspuns la Incidente de Securitate (CORIS-STS) şi la nivelul Infrastructurii de Internet (ISP-STS), pentru toate autorităţile pentru care STS asigură administrare tehnică sau furnizare de servicii de tip Internet.