29 sept. 2022 | 12:22

Asul de zeci de ani din mâneca lui Isărescu, direct legat de banii românilor: așa a ținut frâiele BNR

ACTUALITATE
Asul de zeci de ani din mâneca lui Isărescu, direct legat de banii românilor: așa a ținut frâiele BNR

Guvernatorul BNR, Mugur Isăescu, tocmai a lansat cărțile „Băncile Centrale şi calibrarea politicii monetare” şi „Central Banks and Monetary Policy Calibration”. Cu acest prilej, ne-a vorbit despre cum a gândit politica monetară în ultimii ani, pe ce se bazează preponderent și care este contextul actual.

Interesant de remarcat a fost faptul că, potrivit lui Isărescu, pentru banca noastră centrală, cursul valutar este mai mult decât important.

Mugur Isărescu a vorbit despre complexitatea luptei cu inflația. Conform lui, nu întotdeauna e eficient să jonglezi cu dobânda de referință. Apelarea la pârghia cursului valutar se poate dovedi mai eficientă. De altfel, în alte situații e eficientă tocmai intervenția agresivă asupra dobânzii. Vorbim despre cazuri diferite, economii diferite, momente istorice diferite și reacții ale economiei care diferă și ele. Tocmai de aceea e nevoie de multă expertiză și analiză înainte de a se lua decizii la nivel de bancă centrală.

Atunci când vorbim de politică monetară, instrumentele unei bănci centrale sunt nenumărate. Poate chiar și 100, dacă le-am pune pe toate pe o listă. Însă BNR-ul nostru a pus mare preț pe cursul valutar și acesta pare să fie asul din mâna lui Isărescu, idee în jurul căreia a gândit și a acționat pe partea de politică monetară.

„Dacă alte ţări au cunoscut două tipuri de curs de schimb valutar în acelaşi timp şi dobânzi plafonate din ordinul băncii centrale, noi am avut şansa să nimerim în plin proces de liberalizare a serviciilor financiare”, spune Mugur Isărescu.

Dezvăluirile unui guvernator cu ștate vechi

Chiar și acum, subliniază Isărescu, încrederea în România este strict legată de cursul valutar, iar cu acest lucru nu te poți juca,

„Nu poţi să te joci cu cursul de schimb, şi vă spun şi dumneavoastră şi am spus-o şi la începutul iernii, nici cu preţul la energie. Se duce în prea multe preţuri. Noi nu am avut altă soluţie acum de a tempera ce se întâmplă cu preţul la energie, 60-80% din inflaţia din România este din preţul la energie, direct sau indirect, decât să îi punem un tampon pe un factor care aceeaşi putere de impact: cursul de schimb. Şi ne-am asumat un risc. Nu avem balanţă de plăţi excendentară”, a afirmat Isărescu.

Desigur, guvernatorul nostru a vorbit și despre cele două volume proaspăt lansate și despre momentul important pe care acestea îl marchează.

„După câte ştiţi, acum doi ani am sărbătorit 140 de ani de existenţă, noi Banca Naţională. Pentru a marca acest moment Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a aprobat publicarea în cadrul colecţiei Biblioteca Băncii Naţionale, seria nouă a colecţiei, a unui număr de 10 volume conţinând o selecţie de lucrări şi studii elaborate de specialiştii băncii pe parcursul ultimelor decenii.

Această serie reunită sub titlul aniversar 140 de ani este concepută a avea următoarea structură: două volume, unul în limba română şi unul în limba engleză reunind lucrări ale guvernatorului Băncii Naţionale, alte două volume dedicate studiilor de politică monetară, apoi ale două volume conţinând studii de stabilitate financiară, încă două studii dedicate problemelor de economie generală, câte unul în limba română şi în limba engleză.

Aş sublinia, când vor apărea că volumele în limba engleză, că nu sunt identice cu cele în limba română”, a spus Mugur Isărescu.