10 apr. 2022 | 10:55

Astronomii au identificat cea mai îndepărtată galaxie descoperită vreodată: ce știm despre ea

ACTUALITATE
Astronomii au identificat cea mai îndepărtată galaxie descoperită vreodată: ce știm despre ea

Un obiect roșu, strălucitor, din Universul timpuriu, a fost identificat drept cea mai îndepărtată galaxie descoperită până în prezent.

Este vorba despre galaxie care a existat la doar 330 de milioane de ani după producerea celebrului Big Bang.

Lumina sa slabă, împrăștiată de expansiunea Universului, a trebuit să călătorească 13,5 miliarde de ani lumină pentru a ajunge la noi, pe Pământ.

Cercetătorii au numit galaxia HD1, iar aceasta reprezintă un mister pentru ei, chiar și acum. Oamenii de știință nu sunt pe deplin siguri ce origine are această galaxie.

„Răspunsul la întrebărea referitoare la originea acestei galaxii îndepărtate poate fi o provocare”, a spus astrofizicianul Fabio Pacucci, de la Harvard & Smithsonian Center for Astrophysics.

„Este ca și cum ai ghici naționalitatea unei nave din pavilionul pe care îl arborează, în timp ce te afli departe pe țărm, cu vasul în mijlocul unei furtuni și a unei cețe dense. Poate se pot vedea unele culori și forme ale pavilionului, dar nu în întregime. În cele din urmă, este un proces de analiză de lungă durată”, a completat el.

HD1, impresionanta galaxie „fantomă” descoperită de oamenii de știință

Detectarea obiectelor din Universul timpuriu este extrem de dificilă. Chiar și quasarii, cele mai strălucitoare obiecte din întregul cosmos, sunt estompate în vastul spațiu-timp, până la punctul în care cele mai puternice telescoape ale noastre se chinuie considerabil să le capteze lumina.

HD1 a fost descoperită ca parte a unui sondaj ce s-a axact pe găsirea galaxiilor de la începutul Universului, ale cărui rezultate sunt detaliate într-o lucrare ce va fi publicată în The Astrophysical Journal.

Sondajul a folosit patru telescoape optice, bazate pe infraroșu, foarte puternice: Telescopul Subaru, Telescopul VISTA, Telescopul Infraroșu din Regatul Unit și Telescopul Spațial Spitzer.

„A fost o muncă foarte grea să găsim HD1 din peste 700.000 de obiecte din spațiu”, a declarat astronomul Yuichi Harikane, de la Universitatea din Tokyo din Japonia.

„Culoarea roșie a lui HD1 s-a potrivit surprinzător de bine cu caracteristicile așteptate ale unei galaxii aflate la 13,5 miliarde de ani lumină distanță, ceea ce mi-a făcut piele de găină”, a mai spus cercetătorul.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele