21 dec. 2022 | 11:55

Astronomii au găsit „inima” Căii Lactee: ce înseamnă asta pentru știință

ACTUALITATE
Astronomii au găsit „inima” Căii Lactee: ce înseamnă asta pentru știință

Astronomii au descoperit câteva dintre cele mai vechi stele din Calea Lactee și le-au urmărit, mai apoi, pozițiile și mișcările.

Aceste informații au oferit noi perspective asupra modului în care propria noastră galaxie s-a format, acum 13 miliarde de ani. Vestea bună este că oamenii de știință au găsit „inima” Căii Lactee.

Cercetătorii au publicat recent o lucrare detaliată asupra modului în care galaxia noastră a evoluat în cea mai interesantă și haotică perioadă a existenței sale, acum aproximativ 11 miliarde de ani în urmă. Ei au urmărit coliziunile galaxiilor care au schimbat radical Calea Lactee, aducând noi stele și gaze și deformând discul galaxiei, în zona spiralelor.

Ce au descoperit oamenii de știință despre „inima” Căii Lactee

Discul subțire are 105.000 de ani lumină în diametru și nu mai mult de 1.500 de ani lumină grosime, iar acolo încă se formează stele, chiar și acum.

Există, de asemenea, un disc mai mare, care învăluie o mare parte din discul subțire, dar cu o densitate mai mică.

Cu toate acestea, lucrările anterioare au arătat că discul mai mare a fost acolo aproape de la început. Simulările au sugerat că trei sau patru protogalaxii s-ar fi format una lângă alta. Acestea ar fi interacționat și s-ar fi contopit într-un nucleu compact.

Practic, aceasta este inima pe care s-a format întreaga Cale Lactee.

În demersul ei, echipa de astronomi a reușit să găsească stele sărace în metal, dar și pe cele mai vechi, toate fiind mai „bătrâne” de 12,5 miliarde de ani și situate la o distanță de 30.000 de ani lumină de centrul Căii Lactee.

Aceste corpuri cerești ar fi existat încă din primii ani de formare și le-ar putea da oamenilor de știință multe indicii.

Cercetătorii speră să aibă ocazia să le studieze mai în detaliu pentru a înțelege evoluția chimică și mișcarea lor. Acest lucru ar putea răspunde la mai multe întrebări legate de formarea Căii Lactee, inclusiv câte protogalaxii au fuzionat.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele