13 dec. 2022 | 11:55

Asteroid sau Moș Crăciun? Fenomenul pe care îl poți vedea pe cer, de sărbători

ACTUALITATE
Asteroid sau Moș Crăciun? Fenomenul pe care îl poți vedea pe cer, de sărbători

Dacă ai un telescop pe acasă sau poți face rost de unul, află că, în curând, există șansa să vezi un punct strălucitor pe cer, noaptea.

Având în vedere perioada pe care o traversăm, ai putea să crezi că e chiar Moș Crăciun, care face repetiții pentru Ajun.

Din păcate, nu se întâmplă nimic magic aici, nu în sensul acesta, cel puțin.

Roca spațială de 140 de metri lungime se va apropie de Pământ și urmează să se afle cel mai aproape de noi în data de 15 decembrie.

Cei care locuiesc în emisfera sudică vor fi norocoși, de vreme ce ei vor avea cea mai bună priveliște, iar europenii ar trebui să o vadă pe 19 decembrie.

Agenția Spațială Europeană l-a numit asteroidul de Crăciun, sau 2015 RN35 (în termeni mai greu de ținut minte). De menționat că se cunosc foarte puține lucruri despre asteroidul de Crăciun. În prezent, astronomii fac estimări asupra dimensiunii sale, spre exemplu.

Asteroidul de Crăciun nu prezintă niciun risc pentru Pământ

În cazul în care te temeai, află că asteroidul de Crăciun nu prezintă niciun risc pentru Pământ, iar asta datorită dimensiunilor sale relativ mici și a distanței față de planeta noastră, aproximativ 686.000 de kilometri.

Dacă reușești să-l observi, poți împărtăți observațiile tale pe Twitter, Facebook, Instagram sau Reddit cu hashtag-ul #ESAChristmasAsteroid.

Mai mult, astronomii amatori pot folosi un nou set de instrumente pentru pentru a da o mână de ajutor. Instrumentul disponibil gratuit a fost lansat luna aceasta atât pentru astronomii profesioniști, cât și pentru cei amatori, precum și pentru mass-media și școli.

„Folosim aceste instrumente în fiecare zi pentru a ne planifica observațiile, pentru a vizualiza abordările și pentru a ne ajuta să înțelegem și să explicăm varianția de asteroizi din Sistemul Solar și riscurile cu care ne confruntăm”, a declarat Juan-Luis Cano, de la Centrul de Coordonare a Obiectelor Pământului, într-un comunicat.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele