Asta e „buba” economică a țării noastre: de aici vin scumpirile, dar puțini au curajul să recunoască eșecul
Nici măcar nu trebuie să fii expert în economie pentru a constata faptul că ne îndreptăm într-o direcție greșită. Nu doar noi, la nivel național, ci întreaga Europă.
Ultimele luni au adus peste bătrânul continent scumpiri fără precedent. De decenii bune oamenii nu s-au mai simțit atât de împovărați de creșterile de preț, iar multiplele crize au perturbat piețele financiare și de mărfuri. În acest context, oamenii politici dau vina, în special, pe efectele războiului. E adevărat! Conflictul militar a dus la o explozie a inflației în regiune, perturbând puternic lanțurile internaționale de aprovizionare și generând premisele unei crize alimentare globale. Doar că există și alte cauze, de natură internă, ce generează probleme economice asupra noastră.
Cea mai mare cauză a sărăciei din România, rezultatul unor eșecuri de zeci de ani
Adevărul este că, în cazul României, o mare problemă o reprezintă faptul că am ajuns dependenți de importuri. Capacitatea noastră de producție a fost pusă la pământ în ultimele decenii, poate din neștiință, poate din rea-voință sau nepăsare. Nici nu mai contează! Cert este că importăm mai mult decât suntem capabili să exportăm. În loc să producem și să generăm profit intern, suntem o mare piață de desfacere pentru cei care au știut să investească în capacitățile lor de producție.
N-ai cum să ai o economie puternică dacă nu produci aproape nimic în interior, ci doar cumperi de la alții. Mai mult, majoritatea importurilor se raportează la euro, în timp ce noi suntem plătiți aici cu lei, o monedă mult mai slabă, iar acesta reprezintă alt element ce duce la creșteri de preț.
Datele oficiale recent publicate de Institutul Național de Statistică (INS), arată că exporturile au crescut cu 20,7% în primele patru luni, la 28,92 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 25,5%, la 38,933 miliarde euro, față de aceeași perioadă a anului trecut.
”În perioada 1.I-30.IV 2022, exporturile FOB au însumat 28,92 miliardeeuro, iar importurile CIF au însumat 38,933 miliarde euro. În perioada 1.I-30.IV 2022, exporturile au crescut cu 20,7%, iar importurile au crescut cu 25,5%, comparativ cu perioada 1.I-30.IV 2021. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în perioada 1.I-30.IV 2022 a fost de 10,013 miliarde euro, mai mare cu 2,938 miliarde euro decât cel înregistrat în perioada 1.I-30.IV 2021”, arată datele INS.