Ascultă sunetele ciudate ale unei furtuni solare care lovește câmpul magnetic al Pământului
Inițial ai putea crede că este doar un sunet ce face parte dintr-un film de groază sau jocul preferat, însă realitatea stă cu totul altfel pentru că sunetele unei furtuni solare cu siguranță te poate transpune într-o astfel de secvență.
Agenția Spațială Europeană a lansat în mod audio felul în care se aude cum sună câmpul magnetic al planetei noastre. În timp ce ne protejează de radiațiile cosmice și de particulele încărcate de vânturile solare, se dovedește că acest câmp magnetic are un zgomot deranjant și foarte ciudat.
Ideea este că cercetătorii nu au îndreptat pur și simplu un microfon spre cer, fiind astfel captat sunetul câmpului magnetic, lucru care de altfel nu poate fi observat. Oamenii de știință de la Universitatea Tehnică din Danemarca au convertit datele culese de cei trei sateliți Swarm ai ESA în sunet, reprezentând atât câmpul magnetic, cât și o furtună solară.
Sunetul unei furtuni solare este difuzat in Copenhaga
Sunetul respectiv poate fi asemănat cu clopoțeii de vând fabricați din lemn, în timp ce pământul se mișcă, la fel ca în cazul unui cutremur. De asemenea, sunetul mai poate fi comparat cu cel al ghețarilor în mișcare care scot sunetele unei rupturi.
„Echipa a folosit date de la sateliții Swarm ai ESA, precum și alte surse și a folosit aceste semnale magnetice pentru a manipula și controla o reprezentare sonoră a câmpului central. Proiectul a fost cu siguranță un exercițiu plin de satisfacții în a aduce împreună arta și știința.
Vuietul câmpului magnetic al Pământului este însoțit de o reprezentare a unei furtuni geomagnetice care a rezultat dintr-o erupție solară pe 3 noiembrie 2011 și, într-adevăr, sună destul de înfricoșător”, a declarat Klaus Nielsen, muzician și susținător al proiectului, din cadrul universității anterior menționate, scriu cei de la Engadget.com.
În cazul în care în această săptămână ți-ai planificat o vizită în Piașa Solbjerg din Copenhaga, află că ai putea asculta zgomotul respectiv produs de câmpul magnetic. Așadar, peste 30 de difuzoare sunt amplasate în piața respectivă pentru a lăsa turiștii, dar și locuitorii să audă respectivul sunet. Sunetul va fi difuzat de trei ori pe zi, până în data de 30 octombrie 2022.
„L-am configurat astfel încât fiecare difuzor să reprezinte o locație diferită de pe Pământ și să demonstreze modul în care câmpul nostru magnetic a fluctuat în ultimii 100.000 de ani”, a spus Nielsen.
Nu este prima dată când cercetătorii transformă în sunet datele provenite de la forțe care de altfel sunt tăcute. Anul trecut, NASA a lansat o reprezentare audio a activității câmpului magnetic din jurul lunii lui Jupiter, Ganimede. Mai recent, am ajuns să auzim cum sună o gaură neagră.