Armata SUA a urmărit avioane rusești care au intrat de două ori în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska

Armata SUA a urmărit avioane rusești care au intrat de două ori în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska

În două ocazii separate, luni, armata americană a urmărit și identificat avioane rusești care au intrat în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska, potrivit NORAD.

Avioane rusești, în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska

În ambele cazuri, a fost vorba de un singur avion de supraveghere rusesc pe care armata l-a urmărit. În cea de-a doua ocazie, care a avut loc luni seara, NORAD a trimis avioane de luptă F-22 pentru a intercepta aeronava de supraveghere.

„Avionul rusesc a rămas în spațiul aerian internațional și nu a intrat în spațiul aerian suveran american sau canadian”, a precizat NORAD într-o declarație.

ADIZ este un spațiu aerian internațional adiacent Alaskăi, care se întinde pe alocuri la mai mult de 160 de kilometri de teritoriul american. Armata americană inițiază proceduri de identificare a aeronavelor aflate în ADIZ în interesul securității naționale.

Incursiunile în zona de identificare a zonei de apărare din Alaska (ADIZ) nu au fost considerate a fi o escaladare, au declarat pentru CNN mai mulți oficiali din domeniul apărării.

Avioanele rusești nu au operat într-un mod nesigur sau neprofesionist, a declarat un oficial al apărării, și nici nu au intrat în zona economică exclusivă a Alaskăi.

Oficialii spun că un incident similar a avut loc la începutul acestui an.