Armata română intră într-un proces de modernizare, anunță Klaus Iohannis. „Ne aflăm într-un context de securitate complicat”

Armata română intră într-un proces de modernizare, anunță Klaus Iohannis. „Ne aflăm într-un context de securitate complicat”

Războiul Rusia-Ucraina duce la decizii ample în țara noastră. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, 25 aprilie, că Armata Română intră într-un proces accelerat de modernizare. Liderul de la Cotroceni a făcut noi declarații legate de planurile pe care le are România, în contextul conflictului actual din țara vecină. Șeful statului a transmis acest mesaj cu prilejul Zilei Forţelor Terestre.

Iohannis, anunț important despre Armata Română

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Forţelor Terestre, că Armata Română își va moderniza înzestrarea, ca urmare a conflictului din Ucraina. Cheltuielile pentru apărare vor creşte, din 2023, de la 2%, la 2,5% din PIB, a specificat liderul român.

„În aceste condiții, Forțelor Terestre le revine un rol important în creșterea capacității operaționale a armatei noastre, fiind necesar un efort constant și susținut pentru instruirea intensivă și eficientă a unităților militare în condiții complexe, inclusiv în mediu aliat. Totodată, se va intra într-un proces accelerat de modernizare a înzestrării, astfel încât să poată fi îndeplinite cu succes misiuni dintre cele mai complexe”, a explicat Iohannis.

Mesaj transmis într-o zi mare

Șeful statului a transmis, luni, 25 aprilie, un mesaj de Ziua Forțelor Terestre, care se sărbătoreşte de Sfântul Gheorghe. Biserica Ortodoxă Română a mutat ceremonia astăzi, deoarece sâmbătă, 23 aprilie, a fost Sâmbăta Mare din Postul Paștelui.

„Sărbătorim astăzi Ziua Forţelor Terestre, una dintre cele mai importante categorii de forțe ale Armatei României, care desfășoară misiuni complexe, cu un rol esențial în asigurarea apărării și securității țării noastre (…) Ne aflăm într-un context de securitate complicat, rezultat al agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei și se impun, așadar, măsuri speciale suplimentare, cu caracter strict defensiv”, a precizat președintele României.

Laude pentru militarii români

Cu acest prilej, Klaus Iohannis a amintit decizia luată la summitul NATO (24 martie) privind constituirea unui grup de luptă al Alianţei militare în România.

„Dragi militari, prin profesionalismul, disciplina, hotărârea şi spiritul de sacrificiu pe care le dovediți zi de zi demonstrați că sunteți pregătiți în orice moment să vă apărați patria și valorile pe care le împărtășim cu aliații și partenerii noștri din Uniunea Europeană și NATO. Fie că vă antrenați în poligoanele de instrucție din țară sau că acționați în misiuni internaționale, în diversele teatre de operații, creșteți în fiecare zi prestigiul României şi al armatei noastre”, a punctat șeful statului.

Săptămâna trecută, Iohannis a participat la consultările găzduite de președintele american Joe Biden cu oficiali internaționali, ai instituțiilor UE și NATO. În cadrul discuțiilor, liderul de la Cotroceni a subliniat importanța creării rapide a Grupului de Luptă NATO în țara noastră.

Citește și: