02 sept. 2022 | 11:32

Armata lui Putin nu poate desfășura „operațiuni complexe, pe scară largă”. Raport al Marii Britanii

ULTIMA ORĂ
Armata lui Putin nu poate desfășura

Invazia blocată a lui Vladimir Putin în Ucraina arată că armata sa și-a pierdut capacitatea de a conduce „operațiuni complexe, la scară largă”, au declarat vineri șefii apărării britanice. Aceștia au subliniat că au avut loc mai multe „lupte grele” între forțele ucrainene care contraatacă și unitățile militare rusești în sudul țării.

Armata lui Putin nu e în stare de operațiuni pe scară largă

De asemenea, ei au afirmat că un exercițiu militar rusesc major a fost redus la doar aproximativ 15.000 de soldați care participă activ.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor, Ministerul Apărării de la Londra a declarat: „Lupte grele continuă în sudul Ucrainei, inclusiv bombardamente în districtul Enerhodar, în apropierea centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia”.

Actualizarea a adăugat: „În ciuda războiului din Ucraina, la 01 septembrie, armata rusă a început exercițiul Vostok 22, exercițiul său strategic comun anual, care marchează punctul culminant al anului de pregătire militară.

„Rusia a afirmat public că vor participa 50.000 de soldați, însă este puțin probabil ca mai mult de 15.000 de persoane să fie implicate activ în acest an. Aceasta reprezintă aproximativ 20% din forțele care au participat la ultimul exercițiu Vostok din 2018.

Performanța militară a Rusiei în Ucraina a evidențiat faptul că exercițiile militare strategice ale Rusiei, cum ar fi Vostok, nu au reușit să susțină capacitatea armatei de a desfășura operațiuni complexe și la scară largă.

Adevăratul scop al exercițiului militar comun al Rusiei

Ministerul Apărării britanic mai precizează în actualizarea sa că Putin a decis exerciții militare comune doar ca să impresioneze publicul internațional.

„Astfel de evenimente sunt puternic scenarizate, nu încurajează inițiativa și au ca scop principal impresionarea liderilor ruși și a publicului internațional.”

Între timp, experții Națiunilor Unite care au pătruns pe teritoriul ucrainean controlat de Rusia pentru a evalua siguranța celei mai mari centrale nucleare din Europa căutau vineri să evalueze pagubele fizice ale instalației, unde ambele părți avertizează asupra unui posibil dezastru.