Armata chineză trimite trupe în Rusia. Ce planuri au cele două țări

Armata chineză trimite trupe în Rusia. Ce planuri au cele două țări

Trupele chineze se vor deplasa în Rusia pentru a lua parte la exerciții militare comune conduse de țara gazdă și la care participă India, Belarus, Mongolia, Tadjikistan și alte țări, a declarat miercuri Ministerul chinez al Apărării.

China își trimite soldați în Rusia

Participarea Chinei la exercițiile comune nu are „nicio legătură cu situația internațională și regională actuală”, a precizat ministerul într-o declarație.

Luna trecută, Moscova a anunțat că intenționează să organizeze exercițiile „Vostok” (Est) în perioada 30 august – 5 septembrie, chiar dacă duce un război costisitor în Ucraina. Acesta a precizat atunci că vor participa unele forțe străine, fără a le numi. citeste mai departe

Ultimele sale exerciții de acest gen au avut loc în 2018, când China a participat pentru prima dată.

Participarea la exerciții, parte dintr-un acord bilateral

Ministerul Apărării din China a declarat că participarea sa la exerciții face parte dintr-un acord bilateral anual de cooperare în curs de desfășurare cu Rusia.

„Scopul este de a aprofunda cooperarea practică și prietenoasă cu armatele țărilor participante, de a spori nivelul de colaborare strategică între părțile participante și de a consolida capacitatea de a răspunde la diverse amenințări la adresa securității”, se arată în declarație.

Sub conducerea președintelui chinez Xi Jinping și a omologului său rus Vladimir Putin, Beijingul și Moscova au devenit din ce în ce mai apropiate.

Cu puțin timp înainte de invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina, Beijingul și Moscova au anunțat un parteneriat „fără limite”, deși oficialii americani spun că nu au văzut China eludând sancțiunile conduse de SUA împotriva Rusiei sau furnizându-i echipamente militare.

Districtul militar estic al Rusiei include o parte din Siberia și are cartierul general la Khabarovsk, în apropiere de granița cu China.