03 oct. 2022 | 22:59

Arabia Saudită are un nou premier. Funcția îi oferă imunitate într-un proces care a făcut înconjurul lumii

ULTIMA ORĂ
Arabia Saudită are un nou premier. Funcția îi oferă imunitate într-un proces care a făcut înconjurul lumii

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a devenit prim-ministrul regatului petrolier, post deţinut, în mod tradiţional, de către rege. În vârstă de 37 de ani, oficialul, care este conducătorul de facto al regatului, a fost numit premier, se arată într-un decret al regelui Salman, tatăl său.

Mohammed bin Salman a fost numit premier în Arabia Saudită

Update 3 octombrie, ora 22.43. Avocații prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, care se confruntă cu un proces în SUApentru uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi (2018), au anunțat că numirea lui ca premier al țării i-a asigurat imunitate în urmărirea penală, notează Reuters.

„Ordinul Regal nu lasă nicio îndoială că Prințul Moștenitor are dreptul la imunitate bazată pe statut”, au spus avocații prințului Mohammed bin Salman.

Știrea inițială: Mohammed bin Salman a fost numit prim-ministru al Arabiei Saudite, funcție care îl va proteja pe prințul moștenitor de un proces potențial dăunător în SUA, în legătură cu presupusul său rol în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, spun experții americani. Potrivit oficialilor de la Riad, regele Salman a făcut o excepție de la legea saudită și l-a desemnat pe fiul său premier, renunțând oficial la dublul titlu de rege și șef al guvernului.

„Alteţa Sa regală prinţul Mohammed bin Salman va fi prim-ministru ca o excepţie de la prevederile articolului (56) din legea fundamentală privind guvernanţa şi de la prevederile relevante cuprinse în legea consiliului de miniştri”, se arată în notificare.

Anterior, Mohammed bin Salman a fost viceprim-ministru sub tatăl său, regele Salman, dar şi ministru al Apărării. Acesta este înlocuit de fratele său mai mic, Khaled bin Salman, anterior adjunct al ministrului Apărării.

MBS preia rolul de șef al guvernului

Prinţul de 37 de ani se află în prima linie pentru a-i urma tatălui său în fruntea celei mai mari economii a lumii arabe. Cunoscut ca MBS, Mohammed ar urma să devină, de departe, cel mai tânăr membru al dinastiei saudite care va urma la tron după moartea tatălui său.

De la numirea sa ca prinţ moştenitor în 2017, bin Salman este cel care conduce, de fapt, Arabia Saudită. În ultimii ani, starea de sănătate a regelui Salman (86 de ani) s-a tot înrăutățit, fiind internat de două ori în 2022, cel mai recent în luna mai.

Nume cheie pe scena internațională

Mohammed bin Salman a trezit din letargie regatul saudit prin reforme ample, reprimând, în acelaşi timp, opoziţia. Totuși, prințul rămâne un interlocutor esenţial la nivel internaţional.

Înainte ca războiul din Ucraina să înceapă în luna februarie, Arabia Saudită, în special MBS, a încercat să iasă din izolarea diplomatică impusă de majoritatea ţărilor occidentale din cauza asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la consulatul ţării sale din Istanbul (2018).

Tensiuni cu SUA după asasinarea lui Jamal Khashoggi

După explozia preţurilor la energie determinate de invazia rusă, preşedintele american Joe Biden, fostul premier britanic Boris Johnson şi alţi lideri occidentali au vizitat regatul lui Mohammed, unul dintre primii exportatori de petrol din lume, pentru a încerca să convingă Riadul să producă mai mult ţiţei.

La începutul acestui an, el l-a găzduit pe președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, în regat, în încercarea de a reconstrui relațiile tumultoase bilaterale cu Washingtonul din cauza uciderii editorialistului Jamal Khashoggi de către agenți saudiți.

Potrivit opoziției, momentul numirii a fost aproape sigur legat de un termen limită ordonat de instanță pentru data de 3 octombrie. Guvernul Biden a fost rugat de un judecător american să analizeze dacă imunitatea suverană ar trebui să-l protejeze pe prințul Mohammed într-un caz introdus de logodnica lui Khashoggi, Hatice Cengiz. O astfel de protecție este, de obicei, acordată unui lider mondial, cum ar fi un prim-ministru sau rege.

Jamal Khashoggi, care a criticat politicile prințului moștenitor în publicația Washington Post, a fost omorât și dezmembrat în consulatul saudit din Istanbul. Mersese în Turcia ca să obțină actele de care avea nevoie pentru a se căsători cu Hatice Cengiz (cetățean turc). Bin Salman a negat că a ordonat uciderea jurnalistului. Ulterior, acesta a recunoscut că a avut loc „sub supravegherea mea”.