VIDEO Ultimul discurs al lui Boris Johnson în calitate de premier al Marii Britanii. Promisiuni pentru Liz Truss

VIDEO Ultimul discurs al lui Boris Johnson în calitate de premier al Marii Britanii. Promisiuni pentru Liz Truss

Liz Truss, care a câştigat şefia Partidului Conservator, urmează să fie numită, marți, în funcţia de prim-ministru al Marii Britanii de către Regina Elisabeta a II-a. În vârstă de 47 de ani, aceasta devine al patrulea premier britanic de la referendumul pentru Brexit (2016) și a treia femeie din istoria UK care deține acest post, după Margaret Thatcher și Theresa May. În același timp, predecesorul său, Boris Johnson, și-a susținut discursul de rămas bun.

Boris Johnson a ținut discursul final în calitate de prim-ministru

Boris Johnson a susţinut marţi, în faţa reşedinţei premierilor britanici din Londra, o ultimă alocuţiune în calitate de şef de Guvern şi al Partidului Conservator, ocazie cu care și-a manifestat sprijinul pentru succesoarea sa, Liz Truss. Politicianul s-a comparat cu un om de stat roman renumit pentru devotamentul său față de republică într-o perioadă de criză. Totodată, a reiterat realizările administrației sale (Brexit), lansarea vaccinului și răspunsul la războiul din Ucraina.

„Asta a fost, oameni buni”, a spus Johnson, adăugând că va ajunge la Balmoral (pentru a-și prezenta demisia în fața Reginei) în câteva ore. Premierul demisionar a acuzat că s-a trezit „în ceea ce s-a dovedit a fi o cursă de ștafetă – au schimbat regulile la jumătatea drumului”.

„Este o perioadă dificilă pentru economie. Este o perioadă dificilă pentru familiile din întreaga țară. Putem și vom trece prin ea, vom ieși mai puternici după de ea”, a subliniat oficialul.

„O voi susţine pe Liz Truss şi Guvernul ei în fiecare etapă”, a dat asigurări Boris Johnson.

Comparație cu un om de stat roman

Acesta l-a învinovățit pe președintele Vladimir Putin pentru creșterea costurilor energiei, dar știe că Truss și guvernul ei „vor face tot ce le stă în putință pentru a depăși această criză”. Făcând aluzie la viitorul său politic, Johnson a spus: „În ceea ce privește cariera mea, permiteți-mi să spun că acum sunt ca una dintre acele rachete de rapel care și-a îndeplinit funcția. Voi reintra ușor în atmosferă și voi stropi invizibil într-un colț îndepărtat și obscur al Pacificului”.

În discursul său de rămas bun, premierul demisionar s-a comparat cu Cincinnatus, om de stat roman care și-a dat demisia și s-a întors la ferma lui: „La fel ca Cincinnatus, mă întorc la plugul meu și nu voi oferi acestui guvern decât cel mai fervent sprijin”.

Ce urmează să se întâmple astăzi

Boris Johnson a fost forțat să demisioneze după ce un val de miniștri a părăsit guvernul său, motivul fiind o serie de controverse. Situația a culminat cu scandalul Chris Pincher. Premierul încă în funcție va pleca spre Balmoral, pentru a-și prezenta oficial demisia Reginei înainte de sosirea lui Liz Truss.

Vezi mai jos discursul integral al lui Boris Johnson: