Apropiatul lui Putin, Igor Dodon, urmărit penal în al doilea dosar. Acuzațiile aduse fostului președinte moldovean

Apropiatul lui Putin, Igor Dodon, urmărit penal în al doilea dosar. Acuzațiile aduse fostului președinte moldovean

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost pus sub urmărire penală în dosarul Energcom, conform anunțului făcut de Procuratura Generală. Este al doilea dosar pe care fostul lider politic moldovean îl are. 

Igor Dodon, un nou dosar penal

Potrivit unui comunicat al Procuraturii, Igor Dodon este învinuit oficial pentru infracțiunea de  depășire a atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

Acuzațiile se referă la acțiunile lui Igor Dodon din perioada 2008-2009, când acesta era prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului.

Se pare că din poziția pe care o avea, Dodon a semnat avizul cu care, în 20-8, directorul Energcom a încheiat contractul pentru procurarea energiei electrice pentru Moldova cu o companie străină ungară, contrar prevederilor art. 82 al Legii nr. 1134 din 02.04.1997 cu privire la societățile pe acțiuni.

Conform prevederilor contractului încheiat cu compania străină, prețul energiei electrice pentru a constituit 0,053 dolari pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv. 

Pagubă uriașă pentru stat

Totul s-a întâmplat deși compania Energocom avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Se pare că Energocom a cauzat daune statului în valoare de 11 927 173 dolari  prin mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Ca urmare, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor, cetățeni ai Moldovei.

Igor Dodon a fost la audieri, însă nu și-a recunoscut vina în privința acuzațiilor.

Acesta este acuzat și într-un alt dosar penal unde este acuzat de săvârșirea a patru infracțiuni: coruperea pasivă, organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.