Apple și Google ar putea fi taxate mai mult: ce se întâmplă cu impozitarea digitală
Acordul urmărește realocarea drepturilor de impozitare a marilor grupuri digitale, cum ar fi Apple și Google, către țările în care se află clienții finali, raportează Reuters.
Secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, a declarat într-un panel de la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveția, că progresul în rezolvarea detaliilor tehnice privind acordul fiscal digital merge mai puțin rapid decât era planificat.
Un acord global de taxe digitale ar putea să nu fie gata până la sfârșitul lui 2023 sau începutul lui 2024, a declarat ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire, semnalând o mare întârziere în implementarea reformei.
Acordul, pe care oficialii speraseră să îl semneze la jumătatea acestui an, urmărește realocarea drepturilor de impozitare a marilor grupuri digitale, cum ar fi Apple și Google, în țările în care se află clienții finali.
Este primul dintre cei doi piloni ai unei revizuiri majore a regulilor de impozitare transfrontalieră care includ și planuri pentru un impozit global minim pe profit de 15% pentru marile multinaționale.
Legislație necesară
„În ceea ce privește Pilonul I – impozitarea digitală – nu ne vom cruța eforturile pentru a convinge comunitatea internațională și membrii OCDE să depună toate eforturile pentru a ajunge la un consens în următoarele luni”, a spus Le Maire, după cea prezidat o reuniune a miniștrilor de finanțe ai UE la Bruxelles.
„Ar putea fi sfârșitul lui 2023, ar putea fi începutul lui 2024, punctul cheie este să avem o revizuire totală a sistemului internațional de impozitare”, a adăugat Le Maire.
Aproape 140 de țări au convenit în octombrie anul trecut să rescrie regulile de impozitare internațională pentru prima dată într-o generație, stabilind un termen limită pentru implementare în 2023.
Între timp, administrația Biden și Uniunea Europeană se luptă să adopte o legislație care să pună în aplicare acordul global privind impozitul minim convenit în octombrie anul trecut de aproape 140 de țări.
Acordul ar putea fi implementat de alte țări chiar dacă legislatorii americani refuză să semneze, iar Cormann a susținut că acest lucru ar dezavantaja companiile multinaționale din SUA.
„Nu îmi pot imagina că orice țară… ar face o judecată care s-ar pune într-un asemenea dezavantaj”, a spus Cormann. „Cred că, indiferent de cine este în majoritate în Congres… acest lucru este în mod evident în interesul SUA”.