Apartamente mai ieftine în București: cum a fost posibil și în ce cartiere au scăzut prețurile
Cei interesați să își cumpere o locuință în această perioadă au de-a face cu scumpirile înregistrate la dobânzile creditelor, precum și la majorarea prețurilor la utilități și alimente, care reduc astfel bugetul familiei în mod considerabil. Totuși, cei care au economisit suficient pot beneficia de apartamente mai ieftine în București, după ce prețurile la locuințe au scăzut în unele cartiere.
Prețurile la apartamente au scăzut în București
Mulți proprietari de locuințe au profitat de această perioadă pentru a crește prețurile la apartamentele din România, în contextul în care, în ultimul an, costul proprietăților s-au majorat semnificativ în majoritatea cartierelor din Capitală. Potrivit unei analize recente a economica.net, în baza datelor disponibile în portalul imobiliar anuntul.ro, unele zone din București beneficiază de apartamente cu prețuri mai mici.
Chiar dacă dobânzile la creditele în lei au crescut semnificativ în ultimele luni, românii care s-au împrumutat înainte de 2019 urmărind cu stupoare majorările ROBOR, iar cei care se raportează la IRCC sunt la fel de îngrijorați, există în continuare cerere pe piața de locuințe. Totuși, Capitala rămâne unul dintre cele mai scumpe orașe ale României când vine vorba despre prețul locuințelor.
Doar trei zone ale Bucureștiului, dintre cele 19 supuse analizei, au înregistrat ușoare scăderi ale prețurilor la apartamente în ultimul an. Prețul mediu pentru o locuință din zona Ștefan cel Mare – Tei a scăzut cu aproximativ 5,4%, potrivit datelor din luna martie, față de aceeași lună a anului trecut. Astfel de scăderi au fost remarcate și în zonele Crângași și Giulești, de 2,3% și 1%. Cartierele 1 Mai – Domenii au înregistrat și ele ușoare scăderi de preț la apartamentele de două camere.
Cele mai ieftine apartamente cu două camere
De cealaltă parte, cele mai mari creșteri, situate între 6 și 14% au fost atinse în cartierele Rahova-Sebastian, Berceni-Giurgiului, Vitan și Băneasa, aici prețul locuințelor menținându-se la un nivel ridicat. Pentru un apartament situat în zona Universitate-Kogălniceanu, doritorii pot plăti pentru o proprietate cu 17% mai mult decât în luna martie 2021. Prețul unei locuințe în această parte a Bucureștiului este de aproape 100.000 de euro.
În ciuda creșterilor de prețuri, cele mai ieftine apartamente cu două camere pot fi găsite în zonele Rahova-Sebastian, acolo unde prețul mediu pentru o locuință este de aproximativ 63.000 de euro. Cu 500 de euro mai scumpe sunt locuințele din zona Pantelimon. Și cartierele Berceni-Giurgiului, Drumul Taberei-Ghencea și Colentina-Obor se numără printre zonele Bucureștiului unde poți găsi apartamente cu două camere ușor mai accesibile. Totodată, cartierele care rămân în topul celor cu cele mai scumpe apartamente sunt Alba Iulia-Decebal-Muncii, unde prețul mediu sărea luna trecută de 126.000 de euro.