Aparatele din casă care te costă scump, la final de an: nici dacă le oprești nu faci economie la curent

Aparatele din casă care te costă scump, la final de an: nici dacă le oprești nu faci economie la curent

Aparatele care nu sunt în uz, dar sunt întotdeauna conectate la priză, consumă energie electrică.

Unul dintre cei mai mari consumatori sunt computerele și încărcătoarele. În casele cu boilere în baie sau bucătărie, acestea sunt în topul cheltuielilor, iar facturile devin înțepătoare pe tot parcursul anului.

Chiar dacă le oprești și le folosești doar noaptea, electronicele care sunt mereu în priză vor consuma energie.

Iată care sunt cele mai comune dispozitive care îți măresc factura.

aparatura

Televizoarele

Televizoarele devin mai puternice și mai mari, consumând mai multă energie decât ne așteptam. Aproape nimeni nu le deconectează când ies din casă, chiar dacă este indicat să facă acest lucru. Când pleci în vacanță, televizorul trebuie neapărat deconectat.

Potrivit unui studiu realizat de International Consumer Research and Testing (ICRT), un televizor conectat cu normă întreagă poate consuma în medie 50 kWh de electricitate pe an.

Sistemul WI-FI

Mai toți avem în case internet și un sistem WI-FI, precum și un receiver pentru canalele de televiziune. Iar acesta stă tot timpul în priză, ca să nu mai introducem parolele de câte ori ne întoarcem acasă. Și acest sistem ajunge la un consum de 30 kwh pe an.

Cu toții avem case de internet și sisteme WI-FI, precum și receptoare pentru canale TV. Și este întotdeauna conectat, așa că nu trebuie să introducem parola de fiecare dată când ajungem acasă. Consumul anual al sistemului ajunge la 30 kWh.

Încărcătorul de telefon

Mulți dintre noi avem obiceiul de a ne deconecta încărcătoarele dacă nu trebuie să le luăm cu noi. Dar este un obicei prost să cheltuiești bani! Chiar dacă per total consumul său este foarte mic, aproape nesemnificativ, un watt-oră pe zi, tot se acumulează în timp. Aceeași problemă o poți avea și dacă lași încărcătorul de laptop în priză, chiar dacă laptopul l-ai deconectat.

Calculatorul

Calculatoarele desktop sunt de obicei conectate continuu. Chiar dacă este pus pe modulul de stand-by, tot consumă și ajunge la aproape 50 kWh pe an.

Cuptorul cu microunde și cafetiera

Dacă ai asemenea aparate în priză la bucătărie, trebuie să te aștepți la un consum de aproximativ 15 kwh pe an, cchiar dacă le folosiți doar ocazional. Este mult mai indicat să le bagi în priză doar când ai nevoie de ele.

Alți consumatori de care nu ai habar

Dacă mai ai telefon fix în casă, și el stă conectat la curent. Dacă ai fax, de asemenea. Imprimanta, aerul condiționat, cuptorul electric cu afișaj electronic, ceasul deșteptător și orice alt mic aparat care stă în priză consumă. Puțin, dar important. Într-un an, în gospodăriile urbane moderne se colectează aproximativ 200 kWh în plus de la dispozitive care nu erau deconectate atunci când nu erau folosite.

Citește și: