12 sept. 2022 | 09:27

Anunțul trist pentru cei cu centrale termice de apartament: prima țară din Europa în care ajungi la închisoare, peste 19 grade

ACTUALITATE
Anunțul trist pentru cei cu centrale termice de apartament: prima țară din Europa în care ajungi la închisoare, peste 19 grade

Criza energetică începe să fie o sursă de stres semnificativă chiar și în țările recunoscute ca fiind unele dintre cele mai puternice democrații din Europa. Acolo, oamenii nu au o problemă în a-și plăti gazul, dar resursele disponibile sunt atât de limitate, încât riști să ajungi la închisoare pentru că ai ridicat prea sus temperatura la centrala termică de apartament.

Elveția este recunoscută ca fiind una dintre cele mai bogate țări din Europa pe cap de locuitor. În același timp, însă, situația energetică din regiune este una dezastruoasă, de aici și motivul pentru niște sancțiuni cât se poate de aspre dedicate celor care ignoră criza din domeniul energiei. Autoritățile au impus prin lege ca, la iarnă, nimeni să nu-și încălzească locuința mai sus de 19 grade. Cei care ignoră această prevedere legală riscă să ajungă la închisoare.

Cum ajungi la închisoare că ți-ai făcut căldură în casă

Oficialii elvețieni au venit însă cu mai multe mențiuni legate de condamnările penale legate de încălzirea locuinței peste pragul de 19 grade Celsius. Practic, acel scenariu va intra în vigoare doar în cazul unei ”crize energetice grave”. Cu alte cuvinte, raționalizarea gazelor în Elveția nu este încă bătută în cuie, dar este trecută în lege ca o ultimă etapă a unui plan de urgență bătut în cuie de Guvernul de la Berna, în caz de penurie extremă.

Până ca întreaga populație să aibă de suferit din cauza crizei energetice, se vor impune limite maxime de temperatură pentru clădirile de birouri publice și private din Elveția. Tot ca etape intermediare, se va interzice încălzirea imobilelor sau a secțiunilor de imobile neutilizate. În plus, se vor impune cote maxime de consum de gaz pentru întreprinderi. Nu în ultimul rând, nu vor mai putea fi folosite piscinile care necesită încălzire și nici saunele.

Într-o ultimă instanță, nici o clădire cu sistem termic pe gaze (centrală proprie), nici măcar cele cu statut de locuințe, nu va putea fi încălzită la o temperatură mai mare de 19 grade, iar apa va putea fi încălzită la cel mult 60 de grade. În plus, va fi interzisă utilizarea radiatoarelor electrice pentru încălzire. Prevederile sunt stipulate în două proiecte de ordonanțe puse în dezbatere publică de către Guvern. Dacă vor fi adoptate în forma actuală, riști închisoare până la 3 ani pentru încălcare deliberată a prevederilor menționate și până la 180 de zile de amendă pentru neglijență. Ca referință, o zi de amendă în Elveția se traduce printr-o sumă de plată între 30 și 3000 de franci elvețieni.

″Fac apel la Guvern să nu ia decât măsuri aplicabile și mai ales controlabile. Mai sunt lucruri care trebuie clarificate, cum ar fi care sunt instituțiile care vor controla respectarea ordonanțelor. Nu vrem să se ajungă la controale din casă în casă. Ne așteptăm și la delațiuni, cum s-a întâmplat în cazul restricțiilor impuse în timpul pandemiei COVID, iar dacă sunt depuse plângeri, suntem obligați să acționăm″, a declarat, pentru Blick, șeful Poliției Federale, Freddy Fasler. În concluzie, polițiștii se așteaptă ca oamenii să-și pârască vecinii că-și încălzesc casa peste temperatura maximă admisă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele