Anunțul Rusiei despre transporturile de cereale din Ucraina. Ce trebuie să facă Kievul, de urgență

Anunțul Rusiei despre transporturile de cereale din Ucraina. Ce trebuie să facă Kievul, de urgență

Rusia a declarat marți că două porturi ucrainene importante de la Marea Azov, confiscate de forțele rusești, sunt pregătite să reia transporturile de cereale, dar Kremlinul a precizat că Kievul mai trebuie să demonteze abordurile porturilor sale pentru ca exporturile să aibă loc.

Două porturi ucrainene, pregătite să reia transporturile de cereale

Rusia a confiscat părți mari din coasta Ucrainei în cele aproape 15 săptămâni de război, iar navele sale de război controlează Marea Neagră și Marea Azov, blocând exporturile agricole ale Ucrainei și crescând prețul cerealelor.

Ucraina și Occidentul acuză Moscova că opresc aprovizionarea cu alimente. Rusia pune situația pe seama a ceea ce spune că sunt mine ucrainene și pe seama sancțiunilor internaționale împotriva propriei economii.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că porturile din Berdyansk și Mariupol, ultimul oraș distrus după un asediu rusesc de trei luni, și-au reluat operațiunile.

„Deminarea portului Mariupol a fost finalizată. Acesta funcționează normal și a primit primele sale nave de marfă”, a declarat Shoigu în comentarii televizate.

Marea Azov este mai puțin adâncă decât Marea Neagră, iar porturile sale sunt accesibile doar pentru navele mai mici. Principalul port ucrainean Odesa rămâne blocat.

Peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina în așteptarea transportului, iar președintele ucrainean a declarat că această cantitate ar putea ajunge la 75 de milioane până în toamnă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Ucraina mai are nevoie să își demonteze coasta pentru ca exporturile de cereale să aibă loc.

 

Citește și: