Anunțul dimineții pentru milioane de pensionari: o majorarea de 27% a pensiilor ”posibilă”. Cine a făcut anunțul

Anunțul dimineții pentru milioane de pensionari: o majorarea de 27% a pensiilor ”posibilă”. Cine a făcut anunțul

În ultimele săptămâni s-au vehiculat o serie stufoasă de scenarii legate de majorarea pensiilor pentru milioane de români. Oficialii PSD și PNL s-au întrecut în procente de la 10 la 15% sau chiar mai mari. Este însă prima oară când auzim scenariul unei majorări de 27%.

Cristian Ghinea a fost ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene în cadrul guvernul Cîțu, în perioada 2020 – 2021. Din momentul în care USR s-a retras de la guvernare, a devenit coordonatorul Departamentului de Politici Publice al Uniunii Salvați România. Din această poziție, s-a aruncat la a afirma că pensiile ar putea fi majorate cu până la 27%, conform angajamentelor țării noastre în fața UE din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Cum pot fi majorate pensiile din România, cu cât

În contextul în care, de mai multe ori, oficialii PSD și PNL au atras atenția asupra faptului că o majorare foarte mare a pensiilor este imposibilă din cauza angajamentelor țării noastre din PNRR, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene spune exact invers. A clasificat practicile respective ca fiind o formă de ”manipulare”.

„Guvernul poate mări pensiile mâine cu 27%. Atât permite imediat procentul din PNRR. Şi totuşi nu măresc nici cu 10%, deşi PSD a promis 40%”, a scris fostul ministru al Investiţiilor şi proiectelor europene, pe Facebook. În același context, oficialul USR a clasificat anunțurile din ultimele săptămâni legate de pensii ca fiind ”una dintre cele mai mari manipulări politice din aceste luni”. El a menţionat că PSD ar „putea creşte pensiile şi mâine, dacă vrea” şi dacă există bani suficienţi la buget.

Ca un argument suplimentar pentru cifrele oferite, Cristian Ghinea a făcut referință la un calcul realizat de deputatul USR Cristian Seidler.

„Pensiile contributive sunt în acest moment 7,4% din PIB. Pensiile speciale reprezintă 0,9% din PIB. Deci, cheltuim cu pensiile 8,3% din PIB. În acest moment, punctul de pensie este 1.586 de lei. Să aplicăm logica PSD: dacă la 1.586 de lei, pensiile sunt 8,3% din PIB, cât ar fi punctul de pensie dacă am fi la 9,4% din PIB, care este plafonul din PNRR? Vorbim de PIB pe acest an şi calculele sunt făcute dacă pensia ar fi mărită de la 1 iulie pentru următoarele şase luni. La 9,4% din PIB, punctul de pensie ar trebui să fie 2.027 de lei. PSD poate creşte pensiile, de mâine, cu 27% faţă de valoarea actuală. Ulterior, pensiile cresc automat, odată cu economia – asta cere PNRR, eliberăm pensionarii de pixul politrucilor”, a explicat Ghinea, într-un video ataşat postării.