Anunțul de la Guvern care te scapă de o cheltuială în plus: ce se întâmplă cu impozitul pe locuințe, taxele locale

Anunțul de la Guvern care te scapă de o cheltuială în plus: ce se întâmplă cu impozitul pe locuințe, taxele locale

După ce s-a anunțat cu surle și trâmbițe explozia taxelor locale din România și, în special, a impozitului pe locuință cu aproximativ 50%, guvernanții se pare că au revenit asupra deciziei care ar fi trebuit să-și facă simțite efectele începând cu 2023.

Creștere impozitului pe locuințe cu 50%, prin creșterea bazei de impozitare cu 50%, părea bătută în cuie. Prevederea trecuse deja de Senat, dar a rămas blocată în Camera Deputaților. Surse parlamentare pentru News.ro insistă însă pe faptul că oficialii din coaliția de guvernare iau foarte serios în calcul să renunțe la această inițiativă care ar fi venit ca o lovitură suplimentară asupra bugetului românilor.

Taxe și impozite pentru români în 2023

La aproximativ o lună după ce s-a adoptat majorarea taxelor locale în Senat și s-a adoptat Ordonanța prin care s-a decis majorarea până la 50% a bazei de impozitare, coaliția de guvernare revine asupra deciziei. Din câte se pare, nu au reușit să ajungă la un acord cu reprezentanții autorităților locale. În acest context, iau serios în calcul respingerea ordonanței în Camera Deputaților și, cel puțin momentan, renunțarea la această măsură.

În teorie, lucrurile păreau destul de clare pe subiectul impozitelor la locuințe. Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat în urmă cu ceva timp desprea majorarea taxelor pe proprietate, că ”trebuie să înţelegem că s-a dus comunismul, a plecat din România” şi că ”nu mai putem impozita oamenii la fel, pe clădiri aflate în alte locaţii, în alte judeţe”. El arăta că prin descentralizare, autorităţile locale vor decide dacă majorează aceste taxe şi a precizat că Ministerul de Finanţe va veni cu norme de aplicare.

Tot atunci, Nicolae Ciucă atrăgea atenția asupra faptului că s-a atins un consens în coaliție pe subiectul majorării impozitelor, iar amendamentul depus de senatorii din coaliţie privind creşterea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale a fost îmbrățișat de toate părțile. Între timp, lucrurile se pare că s-au schimbat, iar autoritățile locale nu au avut nevoie de această bătaie de cap suplimentară.