14 sept. 2022 | 09:04

Antivirusul Kaspersky va fi interzis în România: de ce nu vom mai folosi serviciul rusesc

ACTUALITATE
Antivirusul Kaspersky va fi interzis în România: de ce nu vom mai folosi serviciul rusesc

Folosirea și achiziția de produse și servicii de tip antivirus de la entități provenind din Rusia sau aflate sub controlul ei vor fi interzise în instituțiile publice din România. Cel puțin, asta a propus Guvernul. Iată ce se întâmplă cu antivirusul Kaspersky.

Așadar, conform proiectului de lege care probabil va fi adoptat săptămâna asta, în contextul războiului din Ucraina, Rusia ar putea exploata aceste soft-uri într-un atac cibernetic. În nota de fundamentare sunt date ca exemplu companiile rusești Kaspersky și Group-IB.

Antivirusul Kaspersky va fi interzis pe teritoriul României

De altfel, tot mai multe state membre ale Uniunii Europene au emis recomandări sau acte normative cu caracter imperativ prin care au impus propriilor lor autorități și instituții publice să schimbe soluțiile antivirus dacă le folosesc pe cele de la Kaspersky Lab, deoarece există riscul ca Rusia să exploateze aceste soft-uri într-un atac cibernetic.

Autoritatea germană BSI (Federal Office for Information Security) avertizează că riscul poate fi mai mare pentru companiile din domeniul infrastructurilor esențiale. BSI susține că ar fi bine ca toate companiile germane care folosesc soluții AV sau alte tipuri de soft-uri de la Kaspersky să renunțe la ele și să folosească programe de la alte companii.

Ca referință, conform Hotnews, Primăria municipiului București a organizat o licitație pentru achiziționarea unui antivirus Kaspersky Endpoint Security For Business- Select pentru 1.200 de echipamente, cu mentenanță inclusă 12 luni. Biroul de Presă al instituției primarului general a transmis că Primăria Capitalei folosește antivirusul Kaspersky din anul 2012.

Poți consulta AICI ce produse, soluții IT și firme vor fi interzise. O listă nominală se va actualiza semestrial, în acest sens.

Neconformarea la lege, adică achiziționarea, instalarea și utilizarea produselor și serviciilor interzise, precum și neîndeplinirea obligației privind dezinstalarea, respectiv deconectarea produselor și serviciilor interzise vor fi considerate contravenții și se vor pedepsi cu amenzi cuprinse între 50.000 de lei și 200.000 de lei.