Angajații români, cam pretențioși. Amenință cu demisia: acum noi facem „legea”, nu mai așteaptă 10 după ușă
Ultimii ani au adus o inversare a polilor de putere pe piața muncii. Dacă în urmă cu trei sau patru ani angajatorii spuneau replica celebră: „pleacă, fiindcă mai așteaptă alți 10 după ușă”, acum salariații amenință cu demisia, dacă nu li se îndeplinesc doleanțele.
Criza forței de muncă își pune puternic amprenta în mediul autohton de business. Din cauza lipsei de personal, firmele au ajuns să joace după cum cântă angajații. Așa se face că acum salariații sunt dispuși să-și dea pe loc demisia, dacă nu le convine ceva sau dacă patronii le cer ceva ce ei nu sunt dispuși să facă.
De exemplu, 40% dintre angajați ar pleca din firmă, daca li s-ar solicita să renunțe la telemuncă și să lucreze exclusiv din birou.
Pare halucinant că, în plină criză a inflației oamenii sunt atât de curajoși, dar deficitul de forță de muncă le dă încredere că își vor găsi imediat de lucru în altă parte, la o firmă care le oferă condițiile de muncă la care ei se așteaptă.
Potrivit datelor unei analize Undelucram.ro, 61% dintre angajaţi lucrează preponderent de acasă (3-5 zile pe săptămână), iar restul de la birou.
Angajatul român nu mai e „cal de bătaie „, acum el face legea în firmă
„Dacă li s-ar cere să lucreze în majoritatea timpului de la birou şi ei nu ar dori acest lucru, aproximativ 40% dintre salariaţi şi-ar căuta un alt loc de muncă. Totodată, aproximativ 36% ar vorbi cu alţi colegi pentru a convinge managementul şi departamentul de HR să schimbe această decizie, iar 25% s-ar conforma deciziei de a merge la birou pentru că nu au alternative”, arată analiza citată.
Experții spun că pandemia a schimbat radical piața muncii, iar efectele sale încă sunt palpabile. Pentru a face față noutăților apărute în comportamentul și pe scara de dorințe a lucrătorilor, angajatorilor li se recomandă să fie atenți la angajații lor.
„Deși pandemia a trecut, efectele ei le vedem foarte puternic pe piața muncii. Mai exact, peste 60% continuă să lucreze de acasă și s-ar întoarce la birou doar dacă li s-ar cere acest lucru.
Mai mult, aproape jumătate dintre salariați ar căuta alt job dacă li s-ar impune munca de la birou.
Astfel, specialiștii în HR sunt într-o poziție dificilă între a păstra libertatea angajatilor de a-și alege modul de lucru, dar și o tot mai mare nevoie de eficiență. De altfel, dacă adunăm procentele din studiu, observăm că pentru peste 65% dintre specialiștii în HR principalele îngrijorări privind munca remote sunt legate de eficiență.
Probabil că soluția este ca angajatorii să fie cât mai atenți la starea de bine a angajaților și să găsească continuu medode noi de motivare și fidelizare a angajaților”, spune Costin Tudor, fondator și CEO Undelucram.ro.