01 iul. 2022 | 13:34

Analiză BBC: Controlul rușilor asupra Insulei Șerpilor, pericol la adresa României

ULTIMA ORĂ
Analiză BBC: Controlul rușilor asupra Insulei Șerpilor, pericol la adresa României

Insula din nord-vestul Mării Negre a fost cucerit de Rusia în prima zi a invaziei sale în Ucraina, iar de atunci a jucat un rol important în război. După mai bine de patru luni de bombardamente repetate ale Ucrainei, forțele rusești au abandonat Insula Șerpilor sau Insula Zmiinyi, așa cum este cunoscută în Ucraina.

Insula Șerpilor, dificil de apărat

Rusia susține că și-a retras garnizoana ca un „gest de bunăvoință” pentru a dovedi că nu obstrucționa exporturile de cereale, dar Ucraina a respins această afirmație, în timp ce Moscova a continuat să îi bombardeze depozitele de cereale.

Insula este expusă la atacuri din toate direcțiile, din aer și de pe mare, iar mica garnizoană însărcinată cu apărarea ei – mai întâi ucraineni și mai târziu ruși – a fost descrisă de experții militari ca fiind o „țintă ușoară”, scrie BBC într-o analiză

Cucerită de ruși la 24 februarie, Insula Șerpilor este situată la doar 35 km de coasta Ucrainei – bine în raza de acțiune a rachetelor, artileriei și a atacurilor cu drone de pe țărm.

Iar forțele armate ucrainene au făcut exact acest lucru, revendicând o serie de atacuri devastatoare asupra insulei în sine și asupra oricărei nave care aducea detașamente de trupe și armament greu.

În aprilie, capacitățile antiaeriene ale Rusiei în nord-vestul Mării Negre au fost slăbite semnificativ odată cu scufundarea navei Moskva, nava amiral a Flotei sale din Marea Neagră.

Așa se explică de ce Kremlinul a fost atât de disperat să aducă sisteme antiaeriene și de război radio-electronic pe Insula Șerpilor. Dar apărarea acesteia a devenit un coșmar logistic pentru Rusia, deoarece era atât de departe de principalele sale baze navale din Marea Neagră.

Cu toate atacurile sale, Ucraina are o capacitate navală foarte limitată, așa că nu a fost în măsură să debarce propria forță pe insulă.

Analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov susține că staționarea de trupe pe Insula Șerpilor nu are sens pentru niciuna dintre părți, deoarece acestea ar deveni o țintă ușoară. În schimb, Zhdanov pledează pentru crearea unui „control al focului” – menținerea capacității de a lovi orice țintă care se apropie de insulă.

Acest lucru ar asigura, de asemenea, o mai mare securitate pentru cel mai mare port ucrainean de la Marea Neagră, Odesa, și pentru întregul sector nord-vestic al Mării Negre.

Cât de importantă este insula. Amenințare la adresa României

Rusia controlează deja o mare parte din coasta ucraineană a Mării Negre, plus Peninsula Crimeea și întreaga Mare Azov. Deținerea Insulei Șerpilor a completat o blocadă eficientă a Odesa și a însemnat că exporturile marii majorități a cerealelor ucrainene erau imposibile.

De asemenea, a însemnat că și coasta Mării Negre a devenit vulnerabilă la atacuri, iar experții militari de la Kiev și-au exprimat temerile că Rusia ar putea instala sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, cum ar fi un sistem de rachete aeriene S-400.

O privire asupra hărții arată, de asemenea, că controlul rusesc asupra insulei reprezenta o amenințare pentru România, membră a NATO, atât pentru portul său cheie Constanța, cât și pentru traficul de la gurile Dunării.

Nu este doar semnificativă din punct de vedere strategic – această zonă este, de asemenea, bogată în rezerve de petrol și gaze.