21 iul. 2022 | 07:29

ANAF, pretext de fraudă masivă: cum te protejezi, la ce trebuie să fii atent

ACTUALITATE
ANAF, pretext de fraudă masivă: cum te protejezi, la ce trebuie să fii atent

La fiecare câteva săptămâni, identitatea vizuală a ANAF este folosită într-un nou atac de phishing. Practic, dacă nu ești atent și nu ai niște cunoștințe tehnice un pic mai avansate, riști să pierzi sume generoase de bani.

Atât Poliția Română, cât și Agenția Națională de Administrare Fiscală, au publicat, pe parcursul zilei de ieri, avertismente referitoare la o nouă campanie de tip phishing ce încearcă să te convingă să plătești niște datorii la ANAF. Este incredibil de important să ignori aceste emailuri și să reții că singurul mod în care Fiscul îți atrage atenția asupra problemelor financiare este prin SPV, Spațiul Privat Virtual, un printr-un email și, cu siguranță, nu prin atașamente malițioase.

Ce spune ANAF despre noua campanie

„Atenţie! Din nou, mesaje false în numele ANAF! La sesizarea unor contribuabili, ANAF atenţionează, la nici o lună de la precedentele emailuri ale unor infractori cibernetici, cu privire la mesaje false transmise în numele instituţiei, prin care contribuabilii sunt anunţaţi că au de plătit impozite către sistemul bugetar din România”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a instituţiei.

Oficialii instituției fiscale atrag atenția asupra faptului că ar fi bine să nu deschizi mesajele cu pricina și, mai ales, să nu deschizi atașamentele. De asemenea, fă un efort și evită accesarea oricăror linkuri ce ar putea fi prezente în email.

„Şi, în niciun caz, să nu transmiteţi bani către conturile menţionate! Reamintim tuturor contribuabililor că ANAF a dezvoltat şi pus la dispoziţia contribuabililor, gratuit, serviciul Spaţiul Privat Virtual, pentru o comunicare securizată cu instituţia”, subliniază sursa citată.

Un mesaj similar, punctual, a fost postat și pe pagina de Facebook a Poliție Române.

” Nu dați curs unor astfel de solicitări!
Astfel de mesaje, în numele ANAF, sunt FALSE!
Evitați să deschideți aceste emailuri, nu accesați documentele anexate sau linkurile din conținut.
În niciun caz, să nu transmiteți bani către conturile menționate!
Dacă ați fost victima unei infracțiuni, sesizați imediat #PolițiaRomână și informați banca!”, au atras atenția oficialii instituției.
Mesaj Fals ANAF politia romana
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele