02 mart. 2022 | 14:52

ANAF, decizie radicală: șterge datoriile românilor. Cine primește mărțișorul care anulează executarea silită

ACTUALITATE
ANAF, decizie radicală: șterge datoriile românilor. Cine primește mărțișorul care anulează executarea silită

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) ar urma să ofere românilor un mărțișor la care nimeni nu se mai aștepta, dat fiind contextul sensibil, din punct de vedere geopolitic și financiar, pe care îl traversăm cu toții.

Conform unui anunț făcut de deputatul PNL Bogdan Huţucă, anumiți contribuabili vor beneficia de modificări legislative importante, în materie fiscală. Urmează să se șteargă anumite datorii către stat!

Oficialul susține că a lucrat cu alți liberali la un proiect de lege care prevede amnistia unor obligaţii fiscale stabilite de ANAF, din cauza unor interpretări arbitrare a legii. Erorile acestea au făcut ca anumite forme de plată, către angajaţi, să fie impozitate precum veniturile din salarii, precum şi modificarea legislaţiei, pentru ca aceste lucruri să nu se mai întâmple.

Amnistie fiscală 2022. Ce trebuie să știi, concret

În proiect se au în vedere, de exemplu, indemnizaţiile de detaşare, indemnizaţiile de delegare, prestaţiile suplimentare şi indemnizaţiile specifice detaşării transnaţionale.

”Aceste forme de plată se întâlnesc la românii care lucrează în ţară sau în străinătate şi sunt angajaţi la firme de transport, firme care oferă servicii de construcţii, montaj, antrepriză asistenţă tehnică etc precum şi în agenţii de muncă temporare din România care recrutează persoane care apoi muncesc în alte ţări”, explică oficialul.

Noul prioiect va da naștere unui cadru legal care va elimina erorile, pe viitor.

”Totodată, am propus şi crearea unui regim fiscal unitar pentru indemnizaţiile de detaşare, indemnizaţiile de delegare, prestaţiile suplimentare ş.a. forme de plată, pentru a ne asigura că astfel de interpretări arbitrare să nu mai existe. Vom avea un regim fiscal unitar pentru toate veniturile destinate compensării dezavantajelor cauzate de toate formele de deplasări in ţara sau străinătate ale angajaţilor prevăzute de legislaţia muncii indiferent dacă se numesc indemnizaţii sau altfel. Scopul proiectului este acela de stabili prevederi clare, certe pentru a evita pe viitor interpretarea arbitrară a legii”, a mai completat deputatul Huţucă.

Conform oficialului, noua legislație va pune capăt crizei detaşărilor transnaţionale și se va evita posibilitatea ca un număr uriaş de companii româneşti să invoce insolvenţa din cauza unei legislaţii neclare interpretate arbitrar în defavoarea lor.

„În foarte multe cazuri, conform calculelor ANAF, datoria pe care unele dintre aceste firme o aveau, calculată pe ultimii 5 ani, depăşea cifra de afaceri anuală. Protejăm astfel întregi sectoare care au un aport important la PIB-ul naţional şi care direct sau indirect pun pâinea pe masa a mii de familii din România”, a mai spus deputatul.