Amendă de 2.500 de lei pentru un lucru esențial în această perioadă. Ce omit mai mereu să-ți ofere cei care te-au angajat
Se anunță o vară incendiară, cu temperaturi record. În unele regiuni ale țării, vara și-a intrat deja în drepturi. În acest context, angajații trebuie să se bucure de o serie de beneficii suplimentare. Altfel, riscă amenzi.
Legislația din România apără angajații care lucrează în condiții de temperaturi ridicate, iar Inspecția Muncii va începe o serie de controale pe marginea subiectului, pentru a sancționa patronii care nu respectă legea. Lucrătorii trebuie protejați, iar dacă nu te bucuri de beneficii suplimentare în perioada imediat următoare, poți face o plângere care se va reflecta în amenzi fabuloase pentru angajator.
Canicula vine cu amenzi pentru patroni
OUG 99/2000 a definit în detaliu obligațiile pe care le au angajatorii față de salariați în perioadele în care se înregistrează temperaturi extreme. Ca referință, se consideră temperaturi extreme toate valorile exterioare de peste 37 de grade Celsius care sunt corelate cu umiditate mare, de peste 80 de unități.
„Inspecția Muncii va începe verificarea modului de respectare a prevederilor OUG 99/2000. Atragem atenția că nerespectarea prevederilor Ordonanței privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se sancționează contravențional, cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei în conformitate cu art. 10, alin. 1 din OUG 99/2000″, a afirmat Dantes Nicolae Bratu, inspectorul general de stat în cadrul Inspecției Muncii, potrivit unui comunicat al instituției.
Printre lucrurile pe care le vor verifica inspectorii se numără asigurarea unor măsuri minimale de ameliorare a condițiilor de muncă, precum reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, dar și alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer. Angajatorii sunt obligați să asigure și între 2 – 4 litri de apă minerală pentru fiecare persoană, pentru fiecare schimb. În final, mai sunt obligați să asigure echipament individual de protecție și dușuri.
Dacă temperaturile extreme se menţin cel puţin două zile consecutive şi obligaţiile anterioare nu pot fi respectate, angajatorii trebuie să ia, de comun acord cu reprezentanţii salariaţilor, următoarele măsuri:
- reducerea programului zilnic de lucru;
- eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11:00 și după ora 17:00;
- întreruperea colectivă a lucrului, cu excepția activităților ce trebuie să continue.