24 dec. 2022 | 09:00

Amenzi de peste 800.000 de lei pe străzile din România: service-uri, stații ITP, toate sunt sub reflector

ACTUALITATE
Amenzi de peste 800.000 de lei pe străzile din România: service-uri, stații ITP, toate sunt sub reflector

De cele mai multe ori, când vine vorba de circulația pe drumurile publice, auzi deseori de amenzi de la Poliția Rutieră. Până ca un autoturism să ajungă însă pe drumurile publice, trece însă pe la service, pe stații ITP și nu numai. Toate sunt pasibile de amenzi, iar cei de la RAR au aplicat o serie stufoasă de sancțiuni în ultima perioadă.

Din cauza nerespectării prevederilor legale în domeniu, Registrul Auto Român a acordat în ultima perioadă sancțiuni de peste 820.000 de lei pe segmentul reparațiilor auto și stațiilor ITP. Nu au lipsit de pe listă nici atelierele tahografe și limitatoare de viteză, dar nici persoanele neînregistrate fiscal care operau service-uri auto într-o manieră clandestină.

Amenzi fabuloase de la RAR, pentru binele șoferilor români

Conform unui raport publicat de Registrul Auto Român, în perioada octombrie – noiembrie, au fost efectuate aproximativ 650 de acțiuni de control ale inspectorilor Departamentului de supraveghere a pieței. Tot atunci, au fost dispuse 143 de sancțiuni complementare cu oprirea sau suspendarea activității. În cea mai tristă situație s-au aflat 10% dintre cazurile identificate, persoane neînregistrate fiscal care desfășurau activități de reparații auto.

„Dacă alegeţi să vă reparaţi maşina pe principiul „ieftin şi rapid”, într-o unitate improvizată, reţineţi că nu aveţi cum să verificaţi calitatea reparaţiilor făcute şi aveţi şanse zero ca ulterior să rezolvaţi pe cale amiabilă eventualele inconveniente cauzate de calitatea slabă a lucrărilor”, a declarat Mihai Dogarescu, şef Departament Supraveghere Piaţă (DSP) – RAR.

Ca referință, în urma acțiunilor de control, inspectorii au identificat service-uri fără autorizație tehnică, efectuarea inspecţiei finale care să demonstreze conformitatea lucrărilor de reparaţii (una dintre condiţiile legale privind admiterea şi menţinerea în circulaţie a autovehiculului, ulterior intervenţiei asupra unui autovehicul), păstrarea şi respectarea condiţiilor iniţiale de autorizare. Regretabilă este și situația prestatorilor de servicii care nu au pregătirea necesară de a interveni la sistemele de securitate ale autovehiculului, dar totuși o fac.

RAR recomandă, totodată, ca achiziţiile de componente auto din mediul online să se facă din surse sigure şi piesele să fie omologate. „Vânzătorul trebuie să ofere garanţie pentru produsele comercializate. Conform reglementărilor europene, în cazul în care piesele respective nu se potrivesc, cumpărătorul are dreptul să le returneze, evident fără ca acestea să prezinte urme de uzură”, conform Agerpres.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele