Amenzi de până la 50.000 de lei, în România: cuvintele de pe etichete care pot costa scump, eco și bio
Foarte mulți români se orientează în supermarketuri către produsele cu etichete eco, bio sau organic. În teorie, acestea ar trebui să fie un pic mai sănătoase. În practică, se abuzează masiv de termenii cu pricina, iar autoritățile au mărit semnificativ amenzile pe subiect.
Amenzi de până la 50.000 de lei riscă cei care folosesc fără drept termeni precum bio sau eco în descrierea produselor pe care le comercializează. Nu contează dacă vorbim de producători, livratori, comercianți, ambalatori. Cu toții sunt pasibili de amendă.
Legea care va taxa abuzul de eco/bio/organic
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lucrează la un cadru legislativ pentru definirea unor amenzi usturătoare destinate firmelor care folosesc termenii ecologic, biologic, organic sau eco/bio, fără a avea toate avizele necesare de agricultură ecologică. Amenzile vor veni ca o consecință a modificărilor aduse, începând cu 2021, cadrului legislativ privind agricultura ecologică, inclusiv la nivel european.
Ca referință, la începutul lui 2021, și în România a intrat în vigoare un regulament european privind producția și etichetarea produselor ecologice, ce obligă firmele care activează în domeniu să se supună unor noi reguli. Deși Regulamentul (UE) 848/2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice se aplică în mod direct și legislației din țara noastră, Guvernul a adus, prin OG 10/2021, o serie de modificări OUG 34/2000 privind produsele ecologice pentru alinierea la noile norme.
În plus, conform avocatnet.ro, regulile privind înregistrarea în agricultura ecologică a operatorilor/grupurilor de operatori care realizează activități de producție agricolă, pregătire, distribuție, depozitare, import, export, introducere pe piață a produselor ecologice sau în conversie au fost operaționalizate prin Ordinul MADR nr. 45/2022.
Tot ca o schimbare legislativă, este important de reținut că producătorii de culturi ecologice nu mai pot folosi, de la începutul lui 2021, răsaduri care nu sunt obținute din agricultura ecologică. Anterior, acest lucru era permis cu autorizația organismelor de control aprobate de Ministerul Agriculturii.
Până la aplicarea de amenzi între 20.000 și 50.000 de lei, dar și impunerea opririi temporare de la vânzare a produselor în cauză (până la remedierea problemelor), este nevoie ca proiectul inițiat de MADS să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul oficial. Chiar și atunci, mai durează 30 de zile de la publicare pentru a-și face simțite efectele.