Amendă de până la 3000 de lei dacă faci acest gest în trafic. Mulți șoferi nu au cei 7 ani de acasă
Gunoaiele de pe șosele arată nivelul de civilizație.
Este important ca deșeurile să fie colectate separat, pe categorii – plastic, hârtie, biodegradabile.
Sticlele de plastic, pungile, dar și farfuriile și paharele de unică folosință sunt semnele de “civilizație” pe care oamenii le lasă în urma lor de aproape fiecare dată. Puțini sunt cei care, din respect pentru natură, strâng resturile și le aruncă la tomberon.
Odată cu încălzirea vremii, locurile de picnic riscă să fie transformate în gropi cu deșeuri menajere. Este important și ca deșeurile să fie colectate separat, pe categorii – plastic, hârtie, biodegradabile.
Autoritățile sunt clare în ceea ce privește pedeapsa pentru aruncarea gunoiului sau deșeurilor în spațiul public.
Cuantumul amenzilor:
- între 100 de lei și 2.000 de lei pentru aruncarea gunoiului în afara spațiilor amenajate
- între 300 de lei și 3.000 de lei pentru aruncarea de țigări, chibrituri sau obiecte aprinse
Ce spune legea
OUG 38/2022, care a fost publicată în Monitorul oficial nr. 344, introduce în OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor interdicția nu doar în cazul incendierii deșeurilor, mențiune deja prezentă, dar și a substanțelor sau obiectelor de orice fel.
Mai mult, incendierea oricărui tip de deșeu și/ sau substanță ori obiect este considerată de-acum infracțiune și poate fi pedepsită cu închisoarea de la trei la cinci ani sau cu amendă.
În plus, s-a stabilit că pentru îngroparea deșeurilor sau eliminarea lor în afara spațiilor autorizate se aplică aceeași pedeapsă, închisoarea de la trei la cinci ani sau amendă.
De asemenea, ordonanța definește și abandonarea în contextul gestionării deșeurilor, respectiv acum înseamnă aruncarea, inclusiv îngroparea de către o persoană fizică sau juridică a deșeurilor, substanțelor sau obiectelor în alte locuri sau spații decât cele special amenajate pentru colectarea, depozitarea și tratarea lor.
Abandonarea deșeurilor este sancționabilă cu amenzile menționate mai sus.
Ordonanța majorează și amenzile pentru arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase. Mai exact, amenzile sunt acum de 7.500 – 15.000 de lei, în cazul persoanelor fizice (înainte erau între 3.000 și 6.000 de lei) și de 50.000 – 100.000 de lei, în cazul persoanelor juridice (înainte erau între 25.000 și 50.000 de lei).