24 nov. 2022 | 08:06

Amendă de până la 15.000 de lei, lovitura zilei pentru fermierii români, pentru agricultori: doar așa nu-i sabotase statul român, nu-i taxase

ACTUALITATE
Amendă de până la 15.000 de lei, lovitura zilei pentru fermierii români, pentru agricultori: doar așa nu-i sabotase statul român, nu-i taxase

Pe lângă un an în care majoritatea agricultorilor români au avut foarte mult de suferit din cauza secetei agresive, a venit și statul român să acorde lovitura finală celor care au ales o viață în munca câmpului.

O nouă ordonanță de urgență prevede sancțiuni penale cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amenzi de până la 15.000 de lei pentru toți fermierii care activează pe teritoriul României și aplică tratamente de protecție a plantelor cu erbicide, insecticide, fungicide sau regulatori de creștere, fără să aibă un contract cu o firmă de specialitate. Practic, autoritățile de la București îți impun o serie stufoasă de cheltuieli suplimentare pentru culturile tale, indiferent de destinația lor.

Mici producători locali, agricultorii români, amenințați cu închisoarea

În contextul în care majoritatea agricultorilor români efectuează o activitate nefiscalizată, lucrează singuri, fără vreo firmă, ei au cel mai mult de pierdut și, probabil, din rândurile lor vor fi și primii sancționați. Alternativa este ca noua măsură din partea ministrului Agriculturii să se reflecte într-un nou cost de producție pe care agricultorii să și-l asume, deși aceștia ”au înghițit” deja în 2022 creșteri fabuloase cu prețurile la combustibil și semințe.

În teorie, există și un mecanism prin care agricultorii să aplice în continuare tratamente de protecția plantelor în regim propriu. În practică, însă, fermierii trebuie să îndeplinească și să respecte o serie stufoasă de condiții referitoare la deținerea logisticii din spatele respectivei activități. Printre altele, trebuie să aibă un spațiu de depozitare autorizat pentru protecția plantelor. Alternativa este o stivă de acte desprinse din aparatul birocratic românesc prin care se atestă obținerea unei autorizații de mediu de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

Pentru a-și justifica lovitura agresivă pentru micul agricultor român, ministrul PSD din spatele acestei măsuri insistă pe faptul că decizia a fost luat în urma consultării cu diverse asociații ale marilor producători, deși aceștia din urmă respectau deja în cea mai mare parte a lor pașii menționați în OUG. În final, aceasta este de fapt o favoare pentru firmele românești care prestează servicii agricole și comercializează, produc sau importă produse de protecția plantelor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele