06 oct. 2022 | 09:57

Amazon, bună de plată: ce legătură are cu Rusia

ACTUALITATE
Amazon, bună de plată: ce legătură are cu Rusia

Amazon riscă amenzi de până la 12 milioane de ruble (204.000 de dolari) în Rusia pentru că nu șterge conținutul pe care Moscova îl consideră ilegal, au raportat recent agențiile de presă, în ceea ce ar fi o primă penalizare de acest fel pentru gigantul tehnologic din SUA.

Rusia a amendat alte câteva firme de tehnologie străine pentru aceeași infracțiune, o parte din ceea ce criticii spun că este o campanie mai amplă a Kremlinului pentru a limita influența și acoperirea companiilor de tehnologie occidentale în Rusia.

Amazon are probleme în Rusia

TASS a citat o instanță din Moscova care a afirmat că împotriva Amazon au fost întocmite două cauze, ambele referitoare la o „încălcare a procedurii de restricționare a accesului la informații”, în conformitate cu legislația rusă.

„(Amazon) se confruntă cu o pedeapsă sub forma unei amenzi în valoare totală de până la 12 milioane de ruble”, a declarat TASS, citat de instanță, conform Reuters.

Amazon nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii trimise prin e-mail. TASS nu a specificat conținutul care ar fi încălcat legea rusă.

Tot recent, Tribunalul districtual Tagansky din Moscova a amendat serviciul de streaming al Amazon Twitch cu patru milioane de ruble pentru găzduirea unui interviu video cu o personalitate politică ucraineană despre care Moscova a spus că avea informații „false”.

Dar Amazon nu e la prima abatere. Anul trecut, gigantul retailer Amazon se confrunta cu o situație delicată. Atunci a încasat o amendă uriașă, de 888 milioane de dolari, de la instituția de forță a UE privind securitatea datelor personale. Amazon a încasat cea mai mare amendă din regimul confidențialității datelor, care a fost aplicată vreodată în Uniunea Europeană. Vorbim despre suma record de 888 de milioane de dolari, acordată de autoritatea supraveghere a datelor din Luxemburg.

Concret, autoritatea acuza Amazon că a încălcat normele GDPR. Conform legislației, GDPR introduce șase principii care trebuie respectate de către orice Organizație care prelucrează date așa cum sunt ele descrise pe scurt aici.