Am putea face vreodată „antrenamente într-o pastilă”, pentru a înlocui activitatea fizică? Ce arată ultimele studii
Exercițiile fizice ar putea fi într-o zi înlocuite cu o simplă pastilă? Ar putea suna ca ideea îndepărtată dintr-un viitor distopic leneș, dar este o idee care este deja explorată de un număr de oameni de știință diferiți, cu unele rezultate promițătoare.
Acest tip de „exercițiu într-o pastilă” nu este destinat “cartofilor de canapea”. Unul dintre marile impulsuri din spatele acestei cercetări sunt persoanele care nu sunt capabile să facă mișcare, dar ar beneficia de ea, cum ar fi vârstnicii, persoanele cu obezitate severă, persoanele paralizate sau cei care se recuperează după o intervenție chirurgicală.
Exercițiile fizice regulate sunt unul dintre cele mai bune „medicamente” pentru corpul tău, mai ales când vine vorba de încetinirea îmbătrânirii. De asemenea, au adesea un efect binevenit asupra tensiunii arteriale, ritmului cardiac, grăsimii corporale, greutății corporale, bunăstării mentale și clarității cognitive. Deși pare puțin probabil ca oamenii de știință să reușească vreodată să găsească un substitut pentru asta, ei au fost dornici să vadă dacă tratamentul ar putea declanșa unele dintre procesele moleculare atât de necesare declanșate de exerciții fizice, fără activitate fizică.
Sport într-o pastilă?
Un studiu interesant din 2017 a urmărit să vadă dacă starea de fitness a șoarecilor ar putea fi îmbunătățită pur și simplu prin administrarea de medicamente cunoscute sub numele de GW501516 și GW1516, care sunt vândute pe piața neagră ca medicamente ilegale pentru creșterea performanței.
După ce au luat acest medicament timp de opt săptămâni, șoarecii au putut alerga pe o bandă cu 70% mai mult decât în mod normal – cu peste 100 de minute mai mult. A funcționat prin activarea unei căi genetice care împiedică zahărul să fie o sursă de energie în timpul exercițiilor fizice și face ca mușchii să ardă grăsimile.
Cu toate acestea, acest tip de fitness este doar o fațetă a exercițiului. Un studiu mai recent al Universității Medicale și Stomatologice din Tokyo, publicat în Bone Research, a dezvoltat un nou medicament care imită modificările musculare și osoase care apar ca urmare a exercițiilor fizice.
Cunoscut sub numele de locamidazol, medicamentul derivat de aminoindazol a fost administrat șoarecilor și s-a demonstrat că stimulează creșterea celulelor musculare și a celulelor formatoare de oase (osteoblaste), suprimând, în același timp, creșterea celulelor care resorb oasele (osteoclaste). În teorie, acest lucru sugerează că medicamentul a ajutat la furnizarea beneficiilor de întărire a oaselor și a mușchilor ale exercițiului.
Un alt studiu publicat la începutul acestui an în revista Nature a reușit să identifice o moleculă din sânge care este produsă în timpul exercițiilor fizice. După ce le-au dat șoarecilor această moleculă, ei au descoperit că și-au redus aportul de alimente și își îmbunătățesc profilul metabolic.
Până acum, o mare parte din munca a fost făcută în cadrul studiilor pe animale și există încă foarte puțini cercetători care testează acest tip de medicament pe oameni.