12 nov. 2022 | 07:25

Alertă pentru șoferii din România: mii de amenzi pentru românii care nu sunt atenți la RCA, cum sunt prinși de Poliție

ACTUALITATE
Alertă pentru șoferii din România: mii de amenzi pentru românii care nu sunt atenți la RCA, cum sunt prinși de Poliție

Poliția Română nu se sincronizează cu ASF în privința sancționării șoferilor care circulă fără asigurări auto RCA și pe baza consultării imaginilor surprinse de camerele video de supraveghere a traficului.

În timp ce ASF pregătește modificarea legii RCA în acest sens, Poliția investește în supravegherea video a traficului, fără a lua în calcul și depistarea celor care circulă fără RCA.

Proiectul pregătit de ASF

Conform HotNews.ro, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a comunicat că pregătește modificarea legii RCA în vederea sancționării șoferilor care circulă fără RCA și pe baza consultării imaginilor surprinse de camerele video de supraveghere a traficului.

Proiectul ar putea fi înaintat către Ministerul de Finanțe spre legiferare până la finalul acestui an sau începutul anului 2023, Autoritatea subliniind că este și o obligație de transpunere in legislația naționala până în decembrie 2023 a unei Directive UE.

Pe de altă parte, Poliția are demarată o licitație deschisă prin care vrea să cumpere un sistem de monitorizare GPS pentru peste 10.300 de mașini, majoritatea Dacia Logan și Duster, iar 200 de mașini vor fi echipate cu camere video tip LPR (License Plate Recognition), tehnologie care permite recunoașterea numerelor de înmatriculare ale mașinilor, în mai puțin de o secundă.

„Menționăm că sistemele de supraveghere video de tip LPR nu vor fi utilizate în vederea identificării în trafic a vehiculelor neasigurate obligatoriu de răspundere civilă auto pentru pagube produse terților prin accidente de circulație.

În ceea ce privește proiectul de testare al aplicației BARR, facem precizarea că, în prezent, la nivelul Direcției Rutiere nu sunt efectuate teste ale acestei platforme informatice, iar în situația în care vor fi puse la dispoziție mijloacele tehnice pentru operare, aplicația va fi utilizată de către polițiștii rutieri.”, a precizat pentru HotNews.ro Inspectoratul General al Poliției Române.

Proiectul pregătit de Poliție

Poliția spune că are din luna mai 2012 un protocol încheiat cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, prin care a fost acordat accesul personalului Poliției Române la baza de date aferentă Sistemului Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare și Control Rovinietă, care aplică sancțiunea, în mod exclusiv, în momentul constatării contravenției, cu ocazia controlului autovehiculelor în trafic.

„De asemenea, în prezent, se află în faza de implementare la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române, în parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și cu aportul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Proiectul pilot privind consolidarea capacității autorităților publice de prevenire și combatere a criminalității organizate, a celei transfrontaliere și grave, precum și de creștere a gradului de siguranță rutieră pe Coridorul IV- paneuropean, în valoare de 55,9 milioane de lei, care are ca obiectiv operaționalizarea unui sistem de camere video omologate.

Implementarea acestui proiect de monitorizare video a traficului rutier se va realiza pe DN7- tronsonul de drum București- Sibiu, pe Autostrada A3 și DN1- tronsonul de drum București- Brașov, pe autostrăzile A2 și A4 și pe DN39 – tronsonul de drum Agigea- Mangalia.”, precizează IGPR.