17 dec. 2022 | 07:25

Alertă pentru șoferii din România: amenda de 3000 de lei dacă uiți să faci asta

ACTUALITATE
Alertă pentru șoferii din România: amenda de 3000 de lei dacă uiți să faci asta

Autoritățile române au introdus noi prevederi legale în Codul Rutier.

Acestea se axează, în special, pe  situaţiile în care şoferii sunt prinși că folosesc un vehicul care are ITP-ul expirat.

După ce mai mulţi şoferi români au avut de plătit amenzi usturătoare fie pentru ITP expirat, pentru depășiri ale vitezei legale ori pentru lipsa rovinietei, deşi nu se aflaseră la volan, autoritățile au introdus în Codul Rutier o prevedere nouă.

Ce presupune „suspendarea înmatriculării auto”

Astfel, dacă circuli cu un ITP expirat o să primești între 9 şi 20 de puncte de penalizare, iar cum valoarea unui punct de amendă este de 145 de lei, iată cum cei care circulă cu un ITP expirat pot să ajungă să scoată din buzunar aproape 3.000 de lei pentru fapta comisă.

Cu alte cuvinte, cei care circulă cu un ITP expirat sunt de acum considerați ca și când ar circula fără a avea mașina înmatriculată. Iar pe lângă amenda pe care o să trebuiască să o plătești, trebuie să ştii şi că ți se ridică plăcuțele de la mașină, dar și talonul acesteia.

De asemenea, suspendarea înmatriculării auto poate fi decisă dacă în urma unei verificări RAR inspectorii decid anularea inspecției tehnice periodice (ITP).

Maşinile de uz personal se împart în două categorii când vine vorba de Inspecţia Tehnică Periodică. Maşinile mai vechi de 12 ani au nevoie de o Inspecţie Tehnică Periodică efectuată anual, în timp ce în cazul maşinilor mai noi de 12 ani ITP-ul se poate efectua o dată la doi ani.

La aceste categorii se adaugă mașinile noi, în acest caz primul ITP urmând a fi efectuat la trei ani de la prima înmatriculare.

Există mai multe categorii de amenzi:

– clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);
– clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
– clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
– clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
– clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă);