Alertă lângă România. O navă din Ucraina a sărit în aer pe canalul Bâstroe

Alertă lângă România. O navă din Ucraina a sărit în aer pe canalul Bâstroe

O navă hidrografică ucraineană a sărit în aer la Gurile Dunării, a anunţat, vineri dimineaţă, Comandamentul Operaţional Sud al forţelor de apărare ucrainene. Explozia s-a produs în urma impactului cu un dispozitiv exploziv necunoscut. Ambarcațiunea s-a ales cu o gaură la provă, sub linia de plutire, au transmis autoritățile vecine.

Explozie lângă România

Ca urmare a unei explozii la impactul cu un dispozitiv exploziv necunoscut în zona gurilor (canalului) Bâstroe de la Dunăre, o navă maritimă hidrografică ucraineană de mici dimensiuni s-a ales cu o gaură la provă, sub linia de plutire, a explicat Comandamentul Operaţional Sud al Ucrainei.

Echipajul a luat rapid o serie de măsuri, prin forţe proprii, pentru a salva nava de la scufundare. Din fericire, nu s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti.

Portalul Dumskaia din Odesa notează că în incident a fost implicată nava hidrografică Şliahovik, aparţinând unei instituţii din subordinea Ministerului ucrainean al Infrastructurii.

Mine amplasate de Ucraina în Marea Neagră, pentru a-i alunga pe ruși

Alungarea soldaților ruși de pe Insula Şerpilor, la sfârşitul lunii iunie, a deschis Ucrainei calea spre porturile Ismail, Reni şi Ust-Dunaisk, toate situate în regiunea Odesa (sud). Astfel, țara are posibilitatea de a-şi transporta cerealele nu doar prin canalul românesc Sulina, pe cale ferată sau cu mijloace auto, dar şi prin canalul Bâstroe, punte între Dunăre şi Marea Neagră.

Joi, 28 iulie, în mica localitate-staţiune Koblevo (regiunea Nikolaev), două persoane au murit din cauza unei mine amplasate în zona ţărmului. Autoritățile ucrainene au plasat astfel de dispozitive explozive în zona coastei sale la Marea Neagră, mai ales în perimetrul porturilor sale, cu scopul de a descuraja navele rusești să se apropie de ţărm. Se crede că minele au fost cauza exploziei ambarcațiunii la Gurile Dunării.

În luna martie, Federația Rusă a avertizat că unele dintre minele amplasate de armata ucraineană în apropierea porturilor s-au rupt de cablurile de ancorare şi plutesc în derivă, fiind văzute în partea de vest a Mării Negre. Moscova acuză că sunt un pericol pentru navigaţie.