Agenția Internațională pentru Energie anunță un posibil dezastru: ce se poate întâmpla la pompă
Prețul petrolului a urcat cu 4%, după ce Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a declarat că trei milioane de barili pe zi (bpd) de petrol și produse rusești ar putea fi închise de luna viitoare în ciuda deciziei Rezervei Federale a SUA de a majora ratele dobânzilor.
Pierderea din aprovizionare ar fi mult mai mare decât o scădere estimată a cererii de un milion de bpd, declanșată de prețurile mai mari ale combustibilului, a spus AIE într-un raport.
Contractele futures pe țițeiul Brent de referință au câștigat 4 dolari, sau 4,1%, până la 102,02 dolari pe baril. Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 3,82 dolari, sau 4%, până la 98,86 dolari pe baril.
Ambele contracte au scăzut în ziua precedentă, în urma unei creșteri neașteptate a stocurilor de țiței din SUA și a semnelor de progres în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina.
Morgan Stanley și-a majorat estimarea prețului Brent-ului cu 20 de dolari pentru al treilea trimestru din 2022 la 120 de dolari pe baril, prezicând o scădere a producției ruse de aproximativ 1 milion bpd din aprilie.
Situația este tensionată
Scăderea va compensa mai mult decât o revizuire descendentă a cererii globale de aproximativ 600.000 bpd, a spus banca.
„Atât oferta, cât și cererea sunt afectate, dar oferta este în prezent mai afectată și este de așteptat o piață de petrol strânsă pentru următoarele două trimestre”, a spus banca SEB.
Prețurile au scăzut în sesiunea anterioară la știrile că stocurile de petrol din Statele Unite au crescut cu 4,3 milioane de barili în săptămâna până la 11 martie, până la 415,9 milioane de barili, potrivit U.S. Energy Information Administration.
Analiștii se așteptau la o scădere de 1,4 milioane de barili.
Piața petrolului a respins în mare măsură decizia Rezervei Federale din SUA de a majora ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual, așa cum se anticipa.
Sentimentul a fost oarecum stimulat după ce China a promis politici de stimulare a piețelor financiare și a creșterii economice, în timp ce o scădere a cazurilor noi de COVID-19 în China a stimulat speranța că blocările vor fi ridicate pentru a permite fabricilor să reia producția.