20 oct. 2022 | 11:12

Adevărata familie Flintstones: structura familiei Neanderthal a fost dezvăluită pentru prima dată de cercetători

ACTUALITATE
Adevărata familie Flintstones: structura familiei Neanderthal a fost dezvăluită pentru prima dată de cercetători

ADN-ul de la oamenii Neanderthal strâns înrudiți dintr-o peșteră siberiană aruncă lumină asupra structurii familiei lor, dar este posibil ca această populație îndepărtată să nu fi fost una tipică.

Un depozit uimitor de bogat de rămășițe de Neanderthal din peștera Chagyrskaya din munții Altai din Siberia a oferit oamenilor de știință prima lor perspectivă asupra structurii familiei Neanderthal. Grupul era foarte consangvinizat, dar, mai surprinzător, era patrilocal – cu tații care stau aproape de casă, în timp ce mamele proveneau adesea din alte populații. Dacă acest lucru a fost normal pentru neanderthalieni sau rezultatul faptului că această familie este de la marginea cea mai îndepărtată a familiei lui Neanderthal rămâne neclar.

Secvențierea ADN-ului de Neanderthal în 2010 a schimbat modul în care ne vedem pe noi înșine la fel de mult ca și viziunea noastră despre rudele noastre cele mai apropiate dispărute. Am aflat că majoritatea oamenilor de pe Pământ poartă câteva procente de gene Neanderthal în ei și de atunci am descoperit unele dintre beneficiile și dezavantajele acestui fapt. Cu toate acestea, în anii care au urmat, doar 16 genomi de Neanderthal europeni au fost secvenționați și doi genomi mult mai vechi din Siberia. Aceștia sunt împrăștiați la scară largă în locație și timp, dezvăluind aproape nimic despre relațiile lor.

Ce s-a aflat despre oamenii Neanderthal

Așadar, o echipă de cercetători a reușit să secvențieze genomurile a 11 indivizi din peștera Chagyrskaya și a doi din peștera Okladnikov din apropiere, s-a produs creșterea cu 72% a genomilor de Neanderthal. Într-o nouă lucrare, echipa dezvăluie cât de importantă a fost descoperirea lor, câțiva dintre cei din Chagyrskaya strâns înrudiți, inclusiv un tată și o fiică adolescentă. A fost găsit și un probabil văr primar pentru tată, împreună cu o pereche care ar fi fost veri sau bunică/nepot.

Prezența heteroplasmiei, o duplicare rară a ADN-ului mitocondrial care tinde să dispară în câteva generații, este unul dintre câteva indicii că au trăit împreună. Într-adevăr, profesorul Richard Roberts de la Universitatea din Wollongong a declarat pentru IFLScience că este probabil că mulți dintre ei au murit în același timp, „posibil într-o furtună teribilă”.

Deși peștera Chagyrskaya se află la câteva zile de mers pe jos de peștera Denisova, unde au fost găsiți primii denisoveni, neanderthalienii secvenționați pentru acest studiu nu erau strâns legați de cei găsiți anterior acolo, dintre care unul avea o mamă neanderthal și un tată denisovan. În schimb, ei erau mai strâns legați de neanderthalienii europeni, ceea ce sugerează că vechii neandertalieni din Altai s-au stins și au fost înlocuiți ulterior de unii care au făcut o migrație lungă spre est.

Comparând ADN-ul mitocondrial moștenit de la mame cu cromozomii Y ai bărbatului de Neanderthal, autorii au descoperit că ADN-ul mitocondrial este mult mai divers. Deși există o mică posibilitate ca câțiva masculi să fi reușit să domine reproducerea la un moment dat, explicația mai probabilă este patrilocalitatea. Înversând practica comună în majoritatea comunităților umane tradiționale și a rudelor apropiate precum gorilele, se pare că femeile din Neanderthal s-au mutat între comunități, în timp ce bărbații au rămas pe loc.