05 dec. 2022 | 08:04

Rusia intervine după ce UE a plafonat prețul petrolului. Ce spune despre acordul istoric

ULTIMA ORĂ
Rusia intervine după ce UE a plafonat prețul petrolului. Ce spune despre acordul istoric

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au definitivat, vineri, 2 decembrie, un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului, pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul. Măsura se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.

Statele UE au ajuns la un acord final. Preţul petrolului livrat de Rusia, plafonat la 60 de dolari barilul

Update 5 decembrie, ora 07.58. Rusia nu este de acord cu plafonarea preţului pentru petrol şi analizează un răspuns, a transmis Kremlinul, după ce UE, G7 şi Australia au convenit asupra unui plafon de 60 de dolari barilul.

„Nu vom accepta acest plafon”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. Secretarul de presă al lui Vladimir Putin a menţionat că Moscova era pregătită pentru o astfel de plafonare, fără a da alte detalii.

Știrea inițială: Oficialii Uniunii Europene au stabilit plafonarea prețului petrolului rusesc la 60 de dolari barilul. Anunțul vine după ce grupul G7 de economii avansate a convenit să impună o limită pentru țițeiul rusesc transportat pe mare și, prin urmare, să limiteze veniturile pe care Kremlinul le obține din marfă.

Înţelegerea fusese convenită de UE cu o zi în urmă, în coordonare cu aliaţii din G7, în special SUA şi Marea Britanie, dar Polonia nu îşi dăduse acordul, cerând stabilirea unui plafon mai redus, unele surse menţionând 30 de dolari pe baril. În cele din urmă, Varşovia a acceptat plafonul de 60 de dolari barilul.

Ce rol are această măsură

Măsura (decisă vineri) are ca obiectiv reducerea veniturilor Rusiei în contextul războiului din Ucraina și este complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă, care intră, luni, în vigoare.

Mai exact, prin această plafonare, blocul comunitar interzice companiilor europene implicate în livrarea petrolului rusesc pe cale maritimă (companii de transport, de asigurări etc.) să-şi ofere serviciile, dacă petrolul livrat depăşeşte pragul de 60 de dolari barilul.

Ce se întâmplă dacă preţul petrolului rusesc ar scădea sub 60 de dolari barilul

La ora actuală, cotaţia petrolului rusesc este de circa 65 de dolari barilul. Așadar, această măsură va avea cel puţin deocamdată un impact limitat asupra exporturilor ruseşti de petrol. Dacă preţul petrolului rusesc ar scădea sub 60 de dolari barilul, măsura stabilită de UE prevede stabilirea unui prag de 5% sub preţul pieţei, astfel încât Moscova să nu fie determinată să-şi sisteze exporturile de petrol, perturbând piaţa şi antrenând o creştere a cotaţiilor petrolului.

Totuși, unii experţi se tem de o destabilizare a pieţei mondiale a petrolului. Federația Rusă a avertizat deja că nu va livra petrol ţărilor care îi impun plafoane tarifare. Limita de preț va fi revizuită periodic, dar ar trebui să fie „cu cel puțin 5% sub prețul mediu de piață”, se arată într-un document UE despre plafonare.