Acord de înfrățire între București și Tbilisi, Georgia. Când se va întâmpla
Consiliul General al Capitalei va dezbate, în şedinţa de joi, 26 mai, un proiect care prevede încheierea unui acord de înfrăţire între Bucureşti şi Tbilisi (Georgia). Potrivit înțelegerii, părţile vor promova relaţii de cooperare în diverse domenii de interes reciproc, în funcţie de expertiza fiecăreia şi în conformitate cu legile în vigoare în cele două ţări europene.
Colaborare între București și Tbilisi
Astfel, autorităţile române și georgiene vor încuraja colaborarea în domeniile culturii, artei şi ştiinţei prin efectuarea de schimburi de experienţă şi de bune practici între delegaţiile oamenilor de cultură şi prin organizarea de expoziţii, festivaluri, ateliere şi conferinţe.
Ce prevede acordul de înfrățire
Cele două capitale vor relaționa în domeniile infrastructurii, investiţiilor, sportului, turismului, tineretului, asistenţei sociale, protecţiei mediului, prin intermediul schimburilor de experienţă şi de bune practici între delegaţiile de specialişti. De asemenea, București și Tbilisi intentionează să creeze condiţii favorabile pentru desfăşurarea de activităţi economice comune de către persoanele fizice şi juridice din municipiile lor.
Schimb de experință între cele două capitale
În cadrul acestui acord de înfrățire vor fi efectuate schimburi de experienţă în domeniul administrării urbane. La sfârşitul fiecărui an, se va stabili programul de cooperare pentru perioada următoare.
În conformitate cu referatul de aprobare, semnat de primarul Nicuşor Dan, acest acord a fost elaborat în urma corespondenţei purtate cu Ambasada Georgiei la Bucureşti, acesta obţinând şi avizul favorabil al direcţiei de specialitate a Ministerului de Afaceri Externe (MAE).
Georgia, iritată de Moscova
La sfârșitul lui 2021, Ministerul georgian de Externe a numit drept inacceptabil apelul Moscovei adresat NATO de a anula decizia Summit-ului de la București (2008), conform căreia Georgia și Ucraina vor deveni, în cele din urmă, membre ale Alianței.
„În interesele fundamentale ale securității europene, este necesar să se dezavueze oficial decizia de la Summitul NATO de la București din 2008, conform căreia „Ucraina și Georgia vor deveni membre NATO”, a declarat Ministerul rus de Externe.
Pretențiile Rusiei
Cererile Kremlinului au fost expuse de Ministerul de Externe, care susținea că angajamentul aliaților NATO la Summitul de la București contravine angajamentului lor față de OSCE de a nu spori securitatea în detrimentul securității altor state, adică a Rusiei. MAE rus a spus că Moscova va face eforturi pentru stabilirea de „garanții serioase pe termen lung, excluzând orice avans suplimentar NATO către est și desfășurarea de sisteme de arme amenințătoare la granițele de vest ale Rusiei”.